Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Old Market Square, Nottingham by Gustafson Porter

  • Comment
Smithy Row, Nottingham

Previously in a strict geometric orientation towards the Council House, the new layout is less structured, providing a more fluid, inviting public space. It allows the surrounding buildings both to complement each other and stand out individually for their architectural character.

This calm, quiet space retains its own distinctiveness and sense of place through its organic structure responding to existing site conditions: level change, traffic edge, axis and other elements. The resulting design forms bands of terracing and ramps leading to and from water features and a city wall marker. Elements such as the terracing and water feature convey an identity of their own through sound, movement and delight whilst also mirroring the existing city in the reflecting pool.

Client: Steve Hunt – Nottingham City Council
Contractor: Wayne Metcalfe Balfour Beatty Civil Engineering Ltd
Structural Engineer: ARUP
Services Engineer:
Contract Value: £7 Million
Date of completion March 2006
Gross internal area: 11.500m2

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.