Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

No 1 Court, Stadium and Broadcast Centre, Wimbledon

  • Comment
BUILDING CATEGORY

The new No 1 Court stadium and broadcast centre, the first and largest phase of the redevelopment and upgrading of the tennis facilities at Wimbledon, has several innovative engineering features using reinforced concrete. These include the exposed-concrete spectator bowl with its complex high- quality in-situ concrete raker beams supporting precast-concrete seating units, and the contiguous-piled basement retaining walls that enabled a deep and economical excavation. Also of interest are the two-lane road tunnel constructed using both cut-and-cover and top-down techniques, and the reinforced-concrete-framed, largely underground, broadcast centre.

Many of the behind-the-scenes facilities are accommodated in basement areas cut deep into the London Clay hillside. The required stiffness of the basement construction and the ability of the floor diaphragms to act as a restraint to the piled walls and transmit huge horizontal forces to the shear walls could only have been achieved with in-situ concrete.

The reinforced precast and in-situ concrete of the stadium bowl has been expressed dramatically, particularly at the four entrances. The reinforced- concrete framed accommodation 'trays' fit beneath the bowl but maintain a gap which allows daylight to penetrate to the lowest public circulation routes.

The reinforced-concrete raker beams provide high levels of acoustic and structural performance and proved an economic alternative to the more usual steelwork. The circular bowl geometry and the repetitive nature of the design meant that steel formwork and prefabricated reinforcement cages could be used. This gave excellent finished concrete with a fast turn-around.

The design of the precast seating units provided a watertight structure with an inbuilt seat fixing detail in the riser. An in-situ concrete ring beam completes the outer edge of the bowl and supports the steel grid- shell roof structure.

This development at Wimbledon represents the latest thinking in the design of facilities for a world-class sporting event.

PROJECT TEAM

OWNER Institute of Child Health

ARCHITECT orms

CONSULTING ENGINEER Price and Myers

M&E ENGINEER Troup Bywater and Anders

MAIN CONTRACTOR Shepherd Construction

FORMWORK AND IN SITU WORKS Buildstone

READY-MIXED CONCRETE Tarmac Topmix

CEMENT SUPPLY Castle Cement

WAFFLE/TROUGH MOULDS AND CIRCULAR COLUMN SHUTTERING Zeta-Form

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.