Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

New drama centre for BBC Cardiff by FAT

  • 22 Comments

[FIRST LOOK] FAT has submitted plans for a new BBC drama centre at Cardiff Bay, which could proceed on site within months if given the go-ahead by planners

The proposed television production centre will be the first part of a new digital media hub, masterplanned by DEGW, at the 27-acre Roath Basin site, owned by the Welsh Assembly Government. Holder Mathias is also understood to be working on the waterside development.

The 300m-long facade features a decorative precast element of Gothic and space-age quality; a wave motif referring to water, hills and coal; and openings that reference dockside industry, BBC hospital drama Casualty and the architecture of William Burges – according to the developer Igloo Regeneration. The wider scheme also includes a new ‘winged’ bridge by Studio Bednarski.

Menna Richards, director of BBC Cymru Wales, said: ‘This is a fantastic opportunity to build on the success of BBC Wales drama production and the wider creative industries in Wales.’

She added: ‘We look forward to welcoming the cast and crew of the enormously successful Casualty to this new centre of excellence to work side-by-side with the other award-winning dramas which are already made in Wales’.

The drama centre will allow the BBC to double its television production in Wales by 2016.

Casualty will begin production at Roath Basin in summer 2011.

 

Project data

Architects: FAT Architects
Location: Cardiff
Type of Project: Drama Production Village
Structural Engineers: Bay Associates
Project Architect: FAT Architects
Client: Igloo Regeneration (General Partner) Ltd
Funding: Igloo Regeneration (General Partner) Ltd (Aviva)
Tender date: 22nd Feb 2010
Start on site date: June 2010
Contract duration: 12 months (circa)
Gross internal floor area: 185,000 sq ft (circa)
Form of contract and/or procurement: JCT 2005 with amendments, Design and Build Two Stage Tende
Total cost: Circa £30m
M&E consultant: RPS Gregory
Project Manager: Davis Langdon
Quantity surveyor: Gardiner and Theobald
Planning supervisor: EC Harris
Main contractor: tbc
Selected subcontractors and suppliers: tbc
Annual co2 emissions: tbc BREAM Excellent

Poll

Do you like the look of BBC Roath Basin drama centre by FAT?

View poll results
  • 22 Comments

Readers' comments (22)

  • JustFacades.com

    Well it certainly looks like FAT have got their way over the design, well done guys!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Sean, 2 things;

    1. Do you think that the TV am building in Camden Town still looks any good?

    or does it look like an empty piece of façadism ?

    2. Can you lot detail it so it isn't completely decrepit in 20 years time?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Rank!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I can't see any reason for people NOT to say: "This is a waste of licence payers' money! "

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • ach-y-fi!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Is this the opening salvo of NEO-POST-MODERNISM?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Shocking. 'Stick-on' style in the worst possible way. Where is the bold strong architectural integrity of the Chipperfield building for the BBC in Glasgow?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • i can't seem to relate the facade to BBC drama. There seems to be some kind of sea side feel to it but more like a promenade pavilion or pier. I like the green wall.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Jokes, if they are good at all, work once or possibly twice. That is why joke architecture is a non-starter, the gag becomes boring.

    I don't like the 'green wall', don't these things just die?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • In a recession it is hard to comprehend why the beeb has allowed such a frivolous use of a project budget. I imagine their initiative was to panda to the darlings of british architecture. Shame. Form has not followed function here; intricate and decorated in a completely arbitary manner in my opinion. Perhaps a lesson should be learnt here, gimmick architecture is essentially the reserve of high art architecture....not particularly relevant in a situation where there is a rational reason for the building to exist. Please keep this kind of work for exhibitions and for tri and bi annales!

    Also, it would be nice if FAT had considered the actual architecture that is inherant in a simple building rather than making a billboard to market their own colourful style.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Show 102050results per page

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs