Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

NATIONAL WILDFLOWER CENTRE, KNOWSLEY

  • Comment
HODDER ASSOCIATES

The Wildflower Centre is a working organisation with regenerative and ecological concerns. The centre offers more than an opportunity to educate; it offers a means by which visitors can understand the whole ethos and process of growing wildflowers.

This competition-winning proposal is for a 160m-long sculpted inhabited wall which extends through the park linking the play/ visitor areas with the working area of the centre within an existing walled garden. The wall is more than simply a building. It is at once a threshold, an enclosure and a link, and its character changes to become different things appropriate to different contexts within the park.

At the east end, the concrete wall is wholly permeable and lined with oak to define covered education areas. Upon entering, this palate is inverted with adjustable oak shutters cloaking an internal skin of concrete to the cafe-bar and offices located at the west end.

An elevated boardwalk caps the wall from which the surrounding parkland and walled garden may be viewed, thus extending the promenade through the centre.

STRUCTURAL ENGINEER: Whitby Bird & Partners

SERVICES ENGINEER:

Rybka Battle

LANDSCAPE CONSULTANT:

Robert Rummey Associates

QUANTITY SURVEYOR:

Davis, Langdon & Everest

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.