Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Miesian pavilion, Concord College

  • Comment
Baart Harries Newall

A glazed structure with a flat, overhanging roof The canteen is a single-storey glazed pavilion with a flat overhanging roof supported on eight 198mm diameter steel CHS columns set outside the walls. It is set on a concrete plinth laid with pavers which forms a terrace.

The single volume internal space is enclosed on the north-east and south-east with fully glazed Kawneer sliding screens. The southwest and north-west walls are of freestanding handmade bricks, fairfaced on both sides.

The walls are separated from the roof by a glazed clerestory.

The roof structure is a steel frame of universal beams supporting an insulated plywood deck and a seamless glass fibre/reinforced polyester resin roof covering.

The overhang is formed of 120 x 120mm RHS beams which cantilever from the steel frame and are fixed at the eaves to exposed PFC channels.

Headless bolts are welded to the backs of the PFC webs to provide a concealed fixing to the RHS beams.

The roof slopes to the centre of the building;

rainwater is collected in a central gutter and discharges through a downpipe concealed in the service node.

The slope of the roof also conceals the ventilation extract cowls from view.

The brickwork walls extend beyond the enclosure as freestanding walls, capped at the ends with purpose-made brick end caps. They are braced with 100 x 60mm SHS windposts and the cavities are filled with mineral fibre batts.

Services are distributed by means of the service node, a blockwork enclosure which rises to the ceiling, lined with plasterboard and edged with shadow gap details.Electrical conduits for lighting and power are routed to the node through the brickwork cavities and ducts in the floor screed.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.