Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Making architecture with graphic intent

  • Comment
news in pictures

In the context of a cityscape, Dutch practice Neutelings Riedijk's new home for Veenman Drukkers (Printers) would be merely impressive. In the middle of a dull industrial estate on the boundary of nondescript Ede, it stands wilfully bizarre; surreal even. The 4000m2 building is a concerted attempt to implement a quiet democracy and remove barriers which continue to hamper the elusive 'pleasant working environment'.

The approach is particularly apt for a communication industry often notably bereft of simple human interaction. At a fundamental level, this meant dismantling the traditional separation of white- and blue-collar workers which dictates the generic form of neighbouring buildings. Three main areas - offices, workshop and storage - were located under a single V- shaped elevation according to their necessary headroom. The profile reflects the giant 'V' of the existing company logo, itself functioning as both structural support and entrance flag. These functionally-distinct spaces are linked by airy corridors and a central courtyard bounded by full-height windows to allow maximum visibility across departments. The positioning of internal windows and communal areas further enhances the open nature, with constant contrast between metal and wood; silver and terracotta.

Veenman's intention to maintain a commitment to arts-based printing is manifest in its enthusiasm for the striking facade that wraps the structure. After early deliberation over the form, the architect enlisted typographer Karel Martens to capture the industry's graphic spirit. The collaboration resulted in 1m-high letters 'printed' on individual panels of inexpensive, durable glass and bound by black rubber to form a giant greenhouse. Behind the window, huge sheets of reflective insulation curtain the interior and subtly alter the building's appearance as weather and light change. To complement fully the cross-disciplinary spirit, Veenman commissioned an original piece from poet K Schippers to wrap around and down the building.

Photos by Scagliola/Brakkee

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.