Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

London Met grads win Hauser & Wirth artists' shed contest

  • Comment

A team of London Metropolitan University architecture graduates has won the competition for a £25,000 artists’ space for Hauser & Wirth in Somerset

Alex Bank, Sam Casswell and Tom Graham – who met at the prestigious university – defeated six rival teams to win the high-profile commission last weekend (20 June).

Open to recent Part 3 graduates, the competition sought ‘innovative and contemporary’ proposals for a new outbuilding.  

The structure is planned to host artists during residencies and will replace an existing concrete and glass shed within a former maltings at the gallery’s new campus in Bruton.

Hauser & Wirth Somerset director Alice Workman said: ‘We were hugely impressed by the quality of all of the shortlisted finalists and I think the judges had a very tough decision. “The Garden Rooms” stood out for its modesty, yet imagination, which will allow it to be a truly inspirational space for artists.’

Alex Bank said: ‘It’s been a real pleasure working with my colleagues and really rewarding to collaborate together. It was a lot of work, even though it’s a small building – small buildings can really have a big impact and contain a lot of meaning for something so modest.’

Sam Casswell added: ‘We’re surprised to win and are trying to keep our feet on the ground.’

Jury members include architectural critic Justin McGuirk, artist Richard Wentworth and Hauser & Wirth director of global property Edward Workman.

The new Hauser & Wirth Somerset complex – designed by French architect Laplace & Co – opened in 2014. Smiljan Radic’s 170m2 Serpentine Pavilion was relocated to the Somerset site earlier this year.

The winners were announced during a public event inside the Radić Pavilion last weekend (20 June).

The full shortlist

The Garden Rooms by Alex Bank, Sam Casswell and Tom Graham

Winner: The Garden Rooms by Alex Bank, Sam Casswell and Tom Graham

Winner: The Garden Rooms by Alex Bank, Sam Casswell and Tom Graham

The Garden Rooms project focuses on the synergy between the Maltings, the Garden and the proposed outbuilding. By separating the outhouse from the Maltings, the proposal embraces the special characteristics of outhouses and sheds, removing ones-self from usual situations and intimately connecting to the outside. We feel that making a good conversation between the new outhouse building, the Maltings and the gardens is key to creating an inspirational space. Often it’s the relationship between a small space and the surroundings, regardless of how modest they both might be, that allows for people’s imaginations to take hold.

  • Alex Bank is completing his Examination in Professional Practice in Architecture RIBA Part 3 at London Metropolitan University and is employed by the Architecture Research Unit, London.
  • Sam Casswell completed his Examination in Professional Practice in Architecture RIBA Part 3 at London Metropolitan University and is employed by Caruso St John Architects, London
  • Tom Graham is a carpenter and furniture maker who founded the Tom Graham Workshop, London in 2009. He previously completed his Professional Diploma in Architecture / RIBA Part 2 at London Metropolitan University

The Light Box by Coleen O’Boyle, Nick Keen, Holly Barker and George Bister

The Light Box by Coleen O’Boyle, Nick Keen, Holly Barker and George Bister

The Light Box by Coleen O’Boyle, Nick Keen, Holly Barker and George Bister

The project looks to maintain the rhythm of the existing building by providing a modern interpretation of a traditional out-building. The primary concept is to provide a translucent facade of polycarbonate and timber, allowing the local community to visually engage and connect with the artist in residence.

Over time, as the residencies change the animated facade adapts autonomously, potentially on a daily basis, where the artist inhabits the shed and the shelving reveals a glimpse into their processes and creative practice.

Architecturally, the proposal provides active frontage without compromising on privacy, facilitating a place of quiet escape and reflection. Simultaneously, the light-filled shell provides a blank canvas on which the artists can project their personality.

  • Coleen O’Boyle undertook her Part 2 studies at the Mackintosh School of Architecture, Glasgow School of Art. She joined Allies and Morrison in November 2014 and is currently working on the development of a Brownfield site in Southwark, London.
  • Nick Keen recently qualified from the University Of Nottingham BA (Hons) First Class and has completed projects in South Africa, Nottingham and Somerset.
  • Holly Barker completed her MArch, RIBA Part 2: Distinction from The University of Sheffield and joined Allies and Morrison in 2014. She additionally freelances for an architectural collective, Collective Works where she is currently designing a series of semi-temporary timber pavilions to sit within the grounds of Holland Park, London, supporting the annual Opera festival.
  • George Bister completed her RIBA Part 3 at the University of Westminster. Additionally to working at Allies and Morrison, she is currently acting as Internal Project Architect on a large residential scheme in SE1 and has also worked on projects at the London 2012 Olympics in Stratford.

The Shed by Jonathan Chan

The Shed by Jonathan Chan

The Shed by Jonathan Chan

The word ‘shed’ comes from the Anglo-Saxon ‘Scead’ meaning shelter, but more specifically a place of quiet, obscurity and seriousness. The occupant of the scead would typically have been a hermit or a wise man, a revered figure in the community. The shed at the Maltings is a space that is true to the spirit of Scaed. Its form is an evolution of the contemporary garden-shed vernacular and it provides a place for contemplation and creative thought - a thinking-space to complement the doing-space of the existing studios. The form of the building echoes the irregular shapes of Bruton’s built environment and is generated from the amalgamation of two grids derived from the site.

  • Jonathan Chan completed his Professional Practice/Master of Architecture Conversion (MArch) RIBA Part 3 at the University of Nottingham in 2012 and has since been employed at Glancy Nicholls Architects, Birmingham and currently at Burwell Deakins Architects, London.

HOMO FABER’S ROOM by SGHS

HOMO FABER’S ROOM by SGHS

HOMO FABER’S ROOM by SGHS

Traditionally in a shed, we not only put gardening tools, but ourselves. As human beings, we are ‘Homo Faber’ -destined to use tools to control what surrounds us. At the same time, we are also ‘Homo Ludens’ for whom play is a necessary condition. In addition to gardening tools, the shed also keeps tools to stimulate artistic inspirations for Homo Faber. Even though there are well-equipped workshops in the Maltings studio, the shed is for artists who get temporarily tired of being inside and need the freshness of nature. Once inside, you are surrounded by tools for small artistic activities, such as engraving, woodwork, painting, metalwork, sculpture, reading and so on, mingled with nature and gardening tools. It is a place for you to play and equally to rest.

  • SGHS was founded in 2015 by Hyun Seok Kang and Gunho Kim in Seoul, Korea. SGHS focuses on ‘Narratives and Tectonics in Architecture’ and processes its projects through selective cooperation with other fields instead of striving for a unified and singular perspective.
  • Hyun Seok Kang completed his Master of Architecture-I, from Cornell University, United States in 2012. He has worked for Herzog and De Meuron before founding SGHS in 2015.
  • Gunho Kim recently completed his Master of Architecture II from Harvard University GSD, United States in 2015. He is currently Principal of SGHS.

The Garden Room: An Artist Retreat by Rhys Nicholas, Charlotte Madgwick, Timothy Tan and Mark McEvoy

The Garden Room: An Artist Retreat by Rhys Nicholas, Charlotte Madgwick, Timothy Tan and Mark McEvoy

The Garden Room: An Artist Retreat by Rhys Nicholas, Charlotte Madgwick, Timothy Tan and Mark McEvoy

The timber ‘Garden Room’ is designed as a contemplative retreat for artists in residence at the Maltings. The structure, which is formed from a lightweight timber frame and clad in distinct dark stained pinewood, serves as a place for reflective thinking and as an escape from daily life. The structure features as a new independent figure within the garden. It is made visually separate from the ‘host’ Maltings building by an external garden space – complete with bench seating, stone paving and flower beds which continue to wrap around the new structure as if to create a ‘garden island’.

  • Rhys Nicholas studied at the Welsh School of Architecture in Cardiff for his Part 1 and Part 2 qualifications, graduating with a MArch and commendation for design in 2012. He received a National Architecture scholarship for his undergraduate studies and has been a final year Masters critic at WSA. He has previously worked for architects Populous and Carbon design studio in London and qualified as an architect from London Metropolitan University in 2015.
  • Charlotte Madgwick is an Architectural Assistant at Gluckman Smith. She graduated from Plymouth University with a First Class Honours Degree in 2014. Her previous work experience includes Riach Architects, Oxford. Charlotte will continue to pursue her ARB/RIBA Part 2 in the academic year 2015-16.
  • Timothy Tan is an Architectural Assistant at Gluckman Smith. He had recently completed AA intermediate at the Architectural Association in 2014, graduating with a High Pass award for his Technical Studies. His previous work experiences include Alsop Architects and SPARCH in Singapore with other overseas placements across Shanghai, Dubai and currently in London. Timothy will continue to pursue his ARB/RIBA Part 2 in the academic year 2015-16.
  • Mark McEvoy is a Chartered Quantity Surveyor. Mark graduated from the University of Westminster in 2012 with a First Class Honours Degree in Quantity Surveying. Mark is also a member of the Royal Institution of Chartered Surveyors. Since joining Stockdale Quantity Surveyors in 2007, Mark has gained experience in a broad range of projects spanning multiple market sectors. These included high-end residential, speculative residential, community and education based construction projects.

The Shed Project by ME & SAM

The Shed Project by ME and SAM

The Shed Project by ME and SAM

The concept for this proposal is to re-imagine the previous shed, using the existing volume and standard materials that are commonly used in sheds and out buildings, but in a much more refined manner. The new building aims to retain a link to the past, and celebrate the idea of the shed.

The different material types are expressed inside and out and define varying spatial qualities. There are three facade types, each responding to a different requirement; and reflecting traditional modular building techniques. These are timber framing and cladding, aluminium profile sheeting and clear polycarbonate sheet cladding. Differences on outside are replicated within the interior space to create clearly define zones for working, contemplating with defined views and exhibiting or reviewing work.

  • ME and SAM is Ummar Rashid and Sam McNeil. They met whilst studying for the Diploma in Architecture at London Metropolitan University in 2008 and have been working together on private projects and competitions alongside their full time jobs as recently qualified architects since 2011.
  • Ummar Rashid completed his Professional Practice in Architecture RIBA Part III from London Metropolitan University in 2012. He is currently employed as an architect with Bennetts Associates and as a Founder of ME & SAM.
  • Sam Mcneil completed his Professional Practice in Architecture RIBA Part III University of Westminister in 2015. He founded ME & SAM in 2011 and has been employed by Ian Simpson Architects since 2012.

The Shed Project by William Sherlaw

The Shed Project by William Sherlaw

The Shed Project by William Sherlaw

The proposal for the replacement shed responds to the robust character of the Maltings and seeks to extend the language of the existing studio building. The Shed is conceived as a series of concrete columns with inserted timber and glass elements. Impressions of the timber inserts are cast into the columns adding a layer of filigree to the concrete.

The Shed’s interior walls and ceiling are clad entirely in plywood to provide a durable softer interior and the internal timber structure and fittings have been left exposed. The Shed is designed to be inhabited in a variety of ways. The main studio is intended to be used either by a number of artists collaborating or a single artist working on a large project. A secondary smaller studio space has also been proposed which provides a cosier environment. The proposal also considers the future potential of adding an external studio space and large doors allow the Shed to open up into the landscape.

  • William Sherlaw completed his Postgraduate Diploma in Professional Practice in Architecture University of Westminster in 2014 and has been employed by Allies and Morrison since 2010. Sherlaw has worked on a broad range of projects from feasibility to construction and is currently working on a 26-storey tower in West Hendon as one of the site architects, which is due for completion later this year.

 

 

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.