Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Imax transform's Waterloo's Bullring

  • Comment

London's most prominent new landmark, the imax cinema in the Waterloo Bullring, is now near its final form. Although the cinema, designed by Avery Associates for the British Film Institute, opened on 1 May, the 15m-high blow-up of a Howard Hodgkin painting, sited within the building's glazed gallery, is only now in place. Along with an inventive planting scheme, this helps to make the imax an important new element in the landscape of London.

The gallery is supported on steel columns suspended from the roof. Beneath it the building is clad in white polyester powder-coated curved aluminium panels, with curved glazing at ground-floor level.

Avery's circular building contains the uk's largest cinema screen, more than 20m high and 26m wide. Viewing is perfect, allowing the special- format films to make an overwhelming impression. The interior of the building is of a quiet quality, with widespread use of Avery's characteristic blue and well thought-through elements such as an irregularly shaped baluster on the illuminated glass-sided staircase, introducing a touch of designer thinking.

Technical requirements included isolating the 482-seat auditorium from the vibration of the underground tunnels beneath it, and sound-proofing it from the considerable traffic noise. It is mounted on oil-damped spring bearings at first-floor level, and has 750mm-thick walls. But almost as important as the building itself is the new and pleasant pedestrian route that is created, a precursor of the much-needed improvements anticipated with the redevelopment of the South Bank.

The building will be circled by a 'canopy' of more than 2000 plants which will also extend across the pedestrian walkway. Watered by an automatic irrigation system they will include honeysuckle, jasmine, wisteria, clematis, ivy, Boston ivy and Japanese vine.

Client adviser: Stanhope

Construction manager: mace

Structural engineer: Anthony Hunt Associates

Services consultant: tme Engineers

Acoustic engineer: Bickerdike Allen Partnership

Landscape architect: John Medhurst

Quantity surveyor: Northcrofts

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.