Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Home values. . .

  • Comment

The residential schemes featured in part two of the AJ Small Projects competition show what architects can achieve on budgets of less than £150,000 Selected schemes from this week's crop and last week's selection of non-residential projects will be exhibited at the RIBA in April. Winning entries will be awarded prizes totalling £1,500

BUCKLEY GRAY ARCHITECTS A new side extension to one of a series of semi-detached 1960s houses in Belsize Park, north London, provided two new bedrooms, a shower room, WC, living room and garage. The design sought to respect and continue the rhythm of the existing elevations, with its use of windows and planes of materials formed as a series of elements, but to interpret this in a fresh, contemporary way. The elevations of the building were also given a threedimensional twist by floating the solid elements away from the building. This gained valuable space and also provided the opportunity to capture natural light while overcoming the problem of overlooking. The structural engineer was Copp and Wilson and the contractor was F J Capon.

Cost: £85,000

FURNEAUX STEWART A glass cube conservatory was inserted into the unused side space at the rear of a house in Dulwich, south London. Glass panels 3.5m x 3.5m x 25mm thick had to be craned over the house and lowered into position. The glass roof is supported by the edge of the glass wall panel. The side walls of the cube are vast canvasses that hang between the structural supports. They provide essential cavities to contain radiators and convect heat around the space and across the glass roof. The kitchen was refurbished and, like the glass conservatory, opens out into the garden, emphasising the connection between internal and exterior spaces. The structural engineer was Adams Kara Taylor and the contractor was CS/HPI.

Cost: £120,000

FORM DESIGN ARCHITECTURE Attached to the south end of a converted warehouse in south-east London, this lightweight steel structure supports a stack of glass-screened external 'rooms' commissioned by the owners of three apartments in the building. Each has a 9 x 3m south-facing, glass-screened timber deck, an enjoyable external space.

Each level includes integrated lighting. The open top deck has electrically operated blinds which are automatically retracted by anemometers when wind speeds reach dangerous levels.The cost was shared equally between the three clients.

Cost: £50,000

BOYARSKY MURPHY ARCHITECTS The brief was to strip an award-winning 1960s terrace house in Holland Park, west London, back to its original principles and start again. The first move was to open up ground and first floors and to unite inside and out. The original void at the rear was reinstated and enlarged to provide a glazed mezzanine with views to the garden. Five metre-high sliding and folding glass doors replaced the original curtain walling at the rear. The garden has a jacuzzi spa, a fountain and stone benches incorporating a built-in barbecue. The wedge (a stainless steel slab) and the wiggly wall (double-curved cast concrete) form the kitchen area and allow uninterrupted views through the house without the intrusion of kitchen clutter.

Cost: £120,000

ALEXANDER SEDGLEY ARCHITECTS The property in a Deptford Mews in south-east London was originally a Victorian house but was later used for storage. It was bought, along with two adjoining houses, by the practice when it outgrew its Greenwich office. ASA then found a buyer for the third house and worked with her to convert it back to residential use. The main problem area was getting light into the centre of the long, thin plan. This was achieved by introducing a glazed roof over the rear extension and rooflights above the staircase. The rest of the house was completed in a complementary fit out.

Cost: £50,000

DRANSFIELD OWENS DE SILVA A narrow deep site in Bermondsey, south London, allowed only for end windows in this four-floor infill house. Floor levels were staggered and the roof space left open to give more generous height to living areas.

The stair is an important element as it is in the middle of a very deep space. It is made of a ply drum with ply treads supported by a 15m central chain hung from a major beam at roof level. Natural materials were chosen where possible - brick, primed steel, unplastered render, rope skirtings and recycled oak boarding - which helped the tight budget.

Cost: £135,000

CHETWOOD ASSOCIATES The client wanted light and space within a Victorian house in Lewisham in 'an unexpected style'. The existing conservatory blocked the view of the garden and darkened the inside of the house. A huge section of the back wall was removed and replaced with a 'moving' timber and glass wall offering varying degrees of privacy. A timber deck in a flowing organic design, held by transverse struts, seems to float above the garden. In summer the wall moves away and the deck becomes part of the house. The deck balustrade is made of steel and woven steel wires. The house is now lighter and more spacious, and the garden larger with private spaces beneath the deck.

Cost: £70,000

COLIN SMITH + JUDITH WILSON The Laundry House in Arbroath was originally the laundry for Ethie Castle and is dominated internally by one large room once used for drying clothes. The extension was designed to provide the accommodation of a family house and to exploit a drop in level to achieve two storeys. The curved roof allows the rooms to be full height and feel spacious. The west-facing gable is entirely glass, with living room above and kitchen below. A three-level internal courtyard with glazed roof provides the main circulation space and infuses the whole house with light.

Cost: £90,000

CHARLES BARCLAY ARCHITECTS The client, the architect's mother, asked him to open up her cottage to the garden. A 1960s kitchen extension and rear wall were removed and a new flatroofed extension added across the full width of the site. This provides a large living/dining/kitchen area with a new garage alongside the house. A lean-to rooflight illuminates the inner part of the room; bi-fold doors open to a terrace and the garden; and a modern fireplace replaces the old hearth. The galley kitchen and terrace are paved with green slate slabs reclaimed off a demolition site in the City; underfloor heating is used throughout. The client has insisted on keeping her traditional furniture and the Aga in the kitchen. The structural engineer was Mike Hadi Associates.

Cost: £70,604

THE PIKE PRACTICE The original brief was to redesign the kitchen/dining area of a Victorian family house in Barnes, south-west London.This expanded into a scheme that would link the kitchen/dining room at ground floor level with the first floor above, creating a dynamic double-height space in place of the former conventionally proportioned rooms. The new volume is accentuated by a full-height oriel window. Stone flooring, stainless steel and glass balustrades to the mezzanine and balcony have given this part of the house a more contemporary and exciting look. The structural engineer was Timothy George, the contractor was Tony Cotton.

Cost: £80,000

LITTMAN GODDARD HOGARTH The brief was to replace an undersized dining room and kitchen and improve links between house and garden in this 1970s house on the Dulwich Estate in south-east London. The new extension took the form of two intersecting 'cupped hands' enclosing the space. The first, a transparent conservatory with its floor finish extending onto the deck through retracting glazed doors, counterpoints the second, a kitchen area formed in horizontal bands of solid and void. The old kitchen was enlarged to provide space for a dining room/library. The structural engineer was Trigram Partnership and the contractor was Hammond Contracts.

Cost: £120,000

FRANKL+LUTY The client was passionate about her garden yet could hardly see it from the back of her Victorian house in Putney. Extending the rear of the house to the side established a visual connection to the garden, using full-height foldaway doors. The new intimate relationship with the garden is enhanced by consistent use of materials and features, passing from inside to outside, or vice versa, such as the new cantilevered planter. Oak boarding wraps from the floor, up the new brick wall, forming a seat, and then over the ceiling to give a visual counterpoint to the glass roof. The boarding conceals a patent glazed roof and spotlights, allowing light to shine through the gaps in the oak both day and night.

Cost: £70,000

ORIEL PRIZEMAN In order to take the strain of servicing off the oldest part of a listed fifteenth century cottage outside Cambridge, the existing bathroom and bedrooms were rearranged to provide an additional bathroom and dining room, and a new full-height kitchen was built off a 1970s extension. The roof of handmade clay peg tiles is adjusted at the eaves to accommodate structure and insulation while providing shelter to the wall akin to thatch. The roof structure is tied with a single 10mm steel rod. The design for the new windows and doors is based on a reinterpretation of thick Tudor mullions and ledges and braced doors. The engineer was Andrew Firebrace Partnership and the contractor was Charles Lee Construction.

Cost: £58,750

RICHARD MURPHY ARCHITECTS This single-storey house at Udny Mill, Aberdeenshire, sits at the southern end of a crescent of detached houses. A blank wall to the north is pierced only by the front door and very small windows. The glazed south elevation maximises passive solar gain. There is a kitchen/dining area at the centre of the plan, with three bedrooms to the east and a living room to the west which catch the afternoon and evening sunlight. The house is finished externally in harled and rendered blockwork with timber sliding windows and a metal roof. The appearance from the public side of the site is that of a garden wall. Extensive landscaping is planned for the southern boundary of the site, with a series of stepped gardens adjacent to the living room, kitchen/dining room and bedrooms. Gardiner was the contractor.

Cost: £120,000

DARBYSHIRE ARCHITECTS The conversion of the roof space of this single-storey Victorian terrace house in Gosforth, Newcastle upon Tyne, to form bedrooms and bathroom presented the opportunity to focus the house around the rear walled garden with the principle rooms opening onto it. The existing flat-roofed bathroom was removed and the roof line continued to form a dining/garden room. A rooflight was introduced to allow sunlight onto the rear party wall. A pergola was added and partly roofed and glazed to extend the room into the garden.

The structural engineer was J T McCaskie and the contractor was R Greenwell.

Cost: £75,000

MOLE DESIGN An extension to a house in Cambridgeshire provides a new focus to the house, allowing the interior to open up to the garden. A moving wall permits part of the enlarged living space to be screened off to form an occasional bedroom. A fixed translucent screen makes the most of the afternoon sun, and rooflights bring light into the centre of the plan.

The new steel structure has provided greater head height and made the lightness and flexibility of the space possible. The structural engineer was Andrew Firebrace and Partners.

Cost: £55,000

BLUSTIN HEATH DESIGN Blustin Heath Design has converted a 1900 Thames Grain Barge into a luxurious houseboat. The boat was stripped back to its steel hull and the interior planned to create a multi-functional living area in the stern, with a suspended dining table, raised seating and a glowing feature wall. A raised corridor over the keelson creates the central spine. Three bedrooms, storage, bathroom and compost WC connect to the spine. At the end of the corridor is a metal-faced bulkhead door connected to study/library spaces. Retained original features of the boat contrast with the birch-faced plywood furniture. New skylights give a sense of light and space, while swaying lights respond to boat movements.

The environment is playful and practical.

Cost: £110,000

JEREMY BAILEY ARCHITECTS The clients wished to refurbish the master bedroom of their house in Buckinghamshire to take advantage of views over the Thames Valley, and to create a new study. JBA remodelled the hipped end of the house facing the garden as a largely glazed gable elevation, thereby increasing daylight, opening up views and transforming the roof space into a new master bedroom, dressing area and bathroom. A timber deck with glass canopy and a balcony were also added. A new staircase connects the entrance to the bedroom and study, which stands above the entrance supported on four oak columns; it is entirely glazed above desk level. The contractor was Jeff Dugdale Construction.

Cost: £146,000

ECO=LOGIC The project comprises a private roof garden in a conservation area of west London with a new staircase, small conservatory and decked garden.

All materials are recycled, recyclable or renewable.

Reclaimed bricks are used on party walls and chimney stacks, steel and copper for structural support and cladding. Timber was sourced from a supplier holding the Environmental Timber Purchasing policy. Double-glazed units have Germany's Blue Angel mark and the decking is made from cedar which requires no treatment as it contains natural oils. The conservatory has no heating and ventilates the house by drawing out stale air through stack effect. The structural engineer was Price & Myers and the contractor was ASAP Construction.

Cost: £35,000

PAUL ARCHER DESIGN The scheme for 'Ahmad House' in Wimbledon, south London, aims to fuse English and Asian architecture: the English conservatory and the Indian veranda. The English build conservatories to be outside yet remain warm; the Indians build verandas to be outside while remaining cool. The design incorporates two adjacent spaces that can be opened into each other, allowing the space to be conservatory or veranda. The two spaces are a link between house and garden. Brickwork is left raw internally, blurring the separation between inside and out. The perforated brick screen recalls traditional Indian methods of modulating light, the patterns of light falling from outside to inside.The structural engineer was Alan Conisbee Associates.

Cost: £50,000

THEIS+KHAN The architect was commissioned to convert the cellar of a Grade II-listed London house into a self-contained flat to let.

The pavement at the front of the house was opened to bring natural light into the new living room while the rest of the cellar was stripped back to the brickwork to provide a clean sheet for the modern free-flowing plan. Sliding doors with translucent glass improve natural lighting to the rear and vibrant panels of colour lift the senses. Two of the four pavement vaults were tanked so that they could be used as a study and cloakroom.

Cost: £125,000

TIMPSON MANLEY An old Victorian pub in Southwark was converted into a live work unit for an artist. The brief required the design to maximise light in the upper level of the studio space and use the lower level for open-plan living accommodation with a strong visual connection between the two. This was achieved by opening up the space and creating lightwells to provide loft-style living and work spaces, a computer suite and a library.

Cost: £85,000

HLW-UK The Whitehouse, London Fields, is an exercise in maximising space with the minimum of cost.

Designed as architect Gareth Wilkin's own home, the three-bedroom 1,000ft 2house was constructed for little more than £85,000. The limited budget and 20-week construction period ensured the selection of low-cost materials and the application of simple architectural details. The exploration of the dimensional relationships between plan and section ultimately established the overall proportions of the house and grounds within which it sits. The Whitehouse is modest in appearance but spatially rich in its sequence of rooms. The engineer was Techniker and the contractor was Bob Kempton.

Cost: £85,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.