Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

GRID nets Lewisham Marine Wharf approval

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS] GRID Architects has won planning permission for a ‘new residential and business quarter’ in Deptford, Lewisham

The scheme will include 532 new homes, a landscaped linear park and office space on the 2.8 hectare site in south east London. It will utilise combined heat and power and has been tailored to meet Code for Sustainable Homes Level 4.

Developed for St Edwards Homes, the project features a mix of private sale, shared ownership and affordable rent homes ranging from one-, two- and three- bedroom flats through to four bedroom houses and 78 ‘extra Care’ dwellings.

GRID Architects director Colin Veitch said the plans would ‘boost the region’ and potentially invite further regeneration to the region in future.

He said: ‘The proposals for Marine Wharf will transform the site, and provide a catalyst for further regeneration in the area with the creation of a vibrant residential and business community.

‘This will have a distinct sense of place, but one that is directly linked to the area’s local history.’

The West London-based practice was set up earlier this year by Craig Casci and a breakaway group of masterplanners and housing experts formerly working at Hamiltons.

 

CABE’s design review comments in full

Marine Wharf (2), Lewisham

Revisions to the design for a mixed-use development of between 1 and 8 storeys in height for commercial uses, 532 new homes, and a new park along the route of the former Grand Surrey Canal, presented within the context of an indicative masterplan for six adjacent sites. Designed by Grid Architects.

7 October 2010

Planning reference: 10/73437

We welcome the changes made to the application, which have responded to a number of the comments made in our letter dated 21 May 2010. The principle of including a route between The Square and Carteret Way is welcomed, although we do not consider that it is yet generous enough or well resolved architecturally. For example, it might work more successfully if it were located at the natural break between the 3-storey terraced houses fronting The Square (Block P2) and the 4-storey apartment block (Block S6) that runs along the southern boundary.

The success of this development will be dependant on high quality detailed design and the choice of appropriate materials. We are encouraged by the changes to the materials palette, although the metal panels at upper levels will require high quality detailing of joints and junctions with adjacent materials to offset the potential drawbacks to the appearance of this material. The local planning authority should be convinced that the development can be built to a high quality and may wish to apply conditions to ensure an appropriate level of control on design details,

In all other respects the comments made in our letter dated 21 May 2010 still stand.

 

  • 1 Comment

Related files

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.