Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Glass darkly

  • Comment

One of the reasons why the Sony Center makes such an impact (apart from the 5:1 plot ratio excluding below ground) is its extensive use of glass facades, which were very unusual in Berlin until recently, glass being confined by regulation to windows. All that has changed, and ingenious use has been made of glazing, behind which sits evidence of previous buildings on this key site (which had the first major railway station in Germany, built in 1838, and later the first traffic light, now recreated).The conservation approach is in respect of the Esplanade building, now partly reconstructed, which involved raising a chunk of the building 2.5 metres and moving it 7 metres - at a cost of DM5 million (£1.55 million). How about conserving buildings within glass boxes if it allows useful development above? A point pondered by Michael Aukett in a Sony Center cafe, who is faced with the dilemma of how to deal with a listed but redundant cinema at Clapham Junction, where he has designed a major new mixed-use scheme. It would be easier to get permissions in Berlin.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs