Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

GLASGOW: HOMES FOR THE FUTURE

  • Comment

4 and 5

ARCHITECT: rmjm

DEVELOPER: Logan Construction Management

These 'introvert/extrovert' houses are integrated with the garden wall of the neighbouring Wren + Rutherford block, and by extension to the Thenew block fronting Glasgow Green. Large areas of glass on the 'extrovert' are played off against more closed facades on the introvert, arranged on either side of a shared staircase. The blocks include both flats and duplex apartments incorporating the 'Smart-Hose' computer controlled system. Other outstanding features are the rooftop gardens, the result of innovative construction techniques.

Above: perspective showing possibility of multiple villas.

Far left: model shots of the larger villa.

Left: concept sketches exploring 'extrovert/ introvert' idea.

Below: sketch showing shared garden between the two buildings.

Bottom: elevation of both villas as seen from the street

6 and 7

ARCHITECT: McKeown Alexander Tower and Terrace

DEVELOPER: The Burrell Company

At the northernmost point of the site, McKeown Alexander's four-storey tower is intended as one of the defining visual elements in the overall composition of the development. Its distinctive form acts as a punctuation mark in the skyline. Its sculptural design grows naturally from the context, with large glazed screens overlooking the landscaped court - the centrepiece of the project. A second McKeown Alexander design in the form of the terrace of townhouses (8) forms the western edge of the project adjacent to St Andrew's Square, overlooking the landscaped courtyard.

Top: east (top) and west (above) elevations of tower and a terrace of alternate two- and three-storey houses. The lower ground floor is given over to garage space in the higher townhouses, and to bedroom space in the two-storey houses in between. Left: sketch section through the tower. Right and below: development sketches

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.