Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Farrell wins green light for Macintosh Mill

  • Comment
NEWS

Terry Farrell and Partners has won planning permission for its Green Building, part of the practice's £130 million 2ha masterplan for the Macintosh Mill site in Manchester.

The scheme is on the site of the former production facility of the Charles Macintosh Rubber Works, where the famous raincoat was invented.

The masterplan includes new structures - including the Green Building - and the refurbishment of historic warehouses.

Detailed planning and listed building consent for the whole site has also been granted. The scheme will regenerate the southern gateway area of Manchester - a once thriving industrial estate that is now cut off from the commercial centre of the city by a canal, ring road and railway viaduct.

The Green Building is a 10-storey cylindrical drum which will taper towards the top and be enhanced with coloured cladding, timber balconies and rainscreen panel in-fills. It will house a pre-school nursery, doctor's surgery and 32 private residential apartments.

Farrell intends the Green Building to be one of the UK's most advanced sustainable structures. It will include solar panels and a wind turbine which together will result in a 75 per cent reduction in greenhouse gas emissions. The structure also maximises solar gain with large windows in the southern face and smaller windows in the north. Internal ventilation occurs naturally through the building's atrium.

The rest of the project includes two 21storey towers. The buildings include 510 residential units and a number of live/work units.

There will also be an extensive network of pedestrian and cycle routes.

The mill chimneys, a gasometer and calandering sheds will be refurbished to provide sheltered public spaces and sculptural 'memories'of the site's former use.

Both English Heritage and CABE have welcomed the designs. The scheme will be exhibited at Manchester's CUBE Gallery in March.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.