Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Evans Vettori completes Derbyshire funeral directors

  • Comment

Work has completed on this £180,000 funeral directors building in Wirksworth, Derbyshire by Matlock-based practice Evans Vettori

The two-block scheme for T Greatorex and Sons is enclosed on three sides by a haulage yard, dentist surgery and a garden wall of the former Wirksworth Hall.

According to the practice, the public and private areas of the building join at the chapel of rest in the centre of the rear block, ‘defined with a private reflection courtyard’.

Funeral directors

Wirksworth Funeral directors by Evans Vettori Architects

The architects’ view

The client wanted to take this sweeping corner site and build a purpose designed funeral directors premises amongst the mix of typology. 

The constraints of this angular site and requirement to be able to turn and park a hearse safely on site led to the accommodation being pushed to the boundaries and the creation of a central courtyard. To the front a reception provides a public street frontage to the business. A glazed link connects this to the private accommodation consisting of a waiting area, chapel of rest and preparation rooms. The internal courtyard is enclosed by timber cladding, whilst a solid brick exterior provides privacy from the adjacent activity, with glimpses through panels of mesh bond brickwork.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.