Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

CW-A wins green light for Walsall townhouses

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS] Cousins Wojciechowski Architects (CW-A) has won approval for this 12-house scheme in Walsall, Staffordshire

The £1.9 million, 1,900m2 project is on the site of a derelict pub and will be built mainly from local brick. According to the London-based practice, ‘the roughness of this material palette is contrasted elsewhere with the sharp detailing of the polyester powder-coated metal panels and windows in bronze’.

The development, which only covers an area as big as a tennis court, is based on the ‘tight-knit’ housing found in Italian hill towns. The 12 parking spaces - one per house - sit to the north of the scheme.

Practice director Marek Wojciechowski said: ‘The real difficulty was providing adequate and suitable play space for the family-orientated development. Given the surrounding high-rise buildings, we decided to undertake swept sun path studies of various configurations before committing to one design.

‘With this evidence we decided to include living spaces on the upper levels with direct access to rooftop garden/play spaces that would receive greater direct sunlight than the bedrooms below.’

Construction is expected to start in late summer 2010.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.