Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Conran wins planning for revised Brighton green scheme

  • Comment

Conran and Partners has won planning permission for revised designs for a major mixed-use regeneration project in central Brighton

The scheme, a six-storey redevelopment of a former cinema site on Gloucester Place, now includes six penthouse apartments and additional commercial space to address ‘local market demands’ according to Conran and Partners director Lee Davies.

The architect won planning for a previous, office-led scheme on the same site in September 2011.

Davies said: ‘The new proposals provide a scheme of similar quality to the earlier approved plans, but now deliver enhanced levels of employment space and a residential element.

‘The shortage of housing in Brighton is an ever popular topic, this permission brings much needed additional housing to the city centre and brings a better balance to the mixed use scheme.”

The project also includes plans for a restaurant, roof terrace and courtyard serving offices for start-ups and established businesses. Green features include photovoltaic panels, solar shading, natural ventilation and rainwater harvesting.

Local entrepreneur Mike Holland, who is backing the development added: ‘The next step in the project is to seal a deal with a developer who will take the plans on and turn the vision into reality.’

Previous story (AJ 29.09.11)

Conran wins go-ahead for super-green Brighton offices

[First look + plans] Conran + Partners has won planning permission for this six-storey office building on the Astoria Cinema site in Brighton

Designed in collaboration with sustainability consultant Atelier Ten, the 4,645m² building in Gloucester Place will house commercial space, a cafe, shared amenity space and special enterprise units.

The scheme includes locally sourced materials, natural ventilation, solar shading to prevent overheating and ‘earth ducts to provide cooled air in the summer and preheated air in the winter’.

There are also plans for rainwater harvesting to provide grey water for use within the new building (see full Design and Access Statement attached right).

Lee Davies, director at Conran + Partners, said: ‘This scheme will provide employment and a modern space, aimed at the arts and creative businesses, while at the same time demonstrating world-class sustainability credentials.

‘The development will be a great lift to the North Laine area and we hope it will be part of the regeneration that will stretch from the Astoria site all along London Road.

2160_ASTORIA_AJ_Model_White

Factfile

Brighton’s Astoria was opened as a cinema in 1933 following a construction period of just five months. It stopped showing films in 1977 and subsequently was used as a bingo hall until 1996.

The building has since stood vacant and deteriorating despite attempts by a variety of groups and individuals to revitalise the site.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs