Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Clash opens new Churchill War Rooms entrance

  • Comment

The new entrance to the Imperial War Museum’s Churchill War Rooms in King Charles Street, London, has opened to the public

Designed by Clash Associates, the doorway into Winston Churchill’s World War II bunker was constructed off-site and is made from 4mm bronze plate.

The new entrance is located between the Grade I-listed Foreign and Commonwealth Office and Grade II*-listed HM Treasury building.

The finish has a gently graduated deep bronze patina and features highly burnished 25mm solid bronze letters mounted on perforated plates above the entrance.

Clash Associates’ design was influences by Second World War military hardware and the bronze sculptures of Jacob Epstein and Henry Moore.

The interior reveals the existing Portland stone façades of HM Treasury and the Clive Steps.

The underground complex housed a government command centre during the war.

Clash Associates' new entrance to the Churchill War Rooms in London. Image by Press Association

Clash Associates’ new entrance to the Churchill War Rooms in London. Image by Press Association

The architect’s view

The design is inspired and influenced by both the military hardware of the Second World War as well as the bronze sculptures of that era by artists such as Jacob Epstein and Henry Moore. It was developed in close consultation with Westminster’s planners, English Heritage and various local conservation bodies, whose priority is the protection of the area’s unique architectural character.

Sensitive to its surroundings and complying with strict conservation regulations, it sits snugly within its perimeter respecting its listed neighbours.
Mirroring the sculptural form of the external design, the interior is enclosed by a multi-faceted plaster vault, lit directly and indirectly by strategically positioned spotlights, and features Oscar Nemon’s bust of Churchill. The interior reveals the existing Portland stone façades of the Grade II*-listed HM Treasury and Clive Steps, all of which have been cleaned and restored to their original glory.

The design is a fusion of architecture and sculpture, melding old and new: the ebullient personality of Churchill and the menacing military language of its form, connecting to the historic site below, sheltering under a canopy that is both redolent of those threatening times and a bold modern design statement.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.