Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

CENTRE FOR THE UNDERSTANDING OF THE BUILT ENVIRONMENT, MANCHESTER

  • Comment
PROJECTS

cube is essentially an architecture centre, part of a network being established throughout the uk. It represents an important public forum for the display and debate of architecture. Located in a Grade II-listed former cotton warehouse, the refurbishment and conversion of the two floors which make up the gallery seeks to add a further contemporary layer to the historic framework.

The entrance to the two ground-floor galleries and the riba Bookshop is via a new foyer which presents an anonymous front to both cube and the offices within the remainder of the building. The galleries are quite simple, with a subtle interplay of new screens and diffuse side glazing set against the conserved enclosure. Serviced nodes articulate the spaces and a new beech floor gives coherence to the whole.

Two new staircases of folded steel descend to the basement gallery and lecture room. The treatment of these spaces is as the ground floor, with natural light permeating through rooflights.

STRUCTURAL ENGINEER:

Blackwood Structural Design

SERVICES ENGINEER:Miller Walmsley Partnership

QUANTITY SURVEYOR:Davis, Langdon & Everest

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.