Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

BEIGEL GOES BY THE BOOK IN KOREA

  • Comment
NEWS IN PICTURES

Florian Beigel and the Architecture Research Unit (ARU) of London Metropolitan University are working on a new project in South Korea, for a site on the reclaimed land of Paju Book City, north of the capital, Seoul. The scheme is immediately next to the Youl Hwa Dang Publishing House, which they completed in 2004. This latest project is for another publisher - Chung Yong Chul, who runs the Positive Publishing Co - and will provide office, storage and living space in two buildings at the point in Paju where the street of publishing houses makes a 45º turn towards a mixed-use area.

Reecting its pivotal place in the overall plan of Paju, one of the new buildings aligns with those in the publishing street while the other makes a half-turn towards the mixed-use premises but doesn't read as part of them - its transitional role is clear. The two buildings engage in a subtle give-and-take, each having a stepped section and echoing the other in form, but one with the main room on the first oor and the other having it on the ground. As with Beigel and ARU's Pojagi building (AJ 05.05.05), the precise use of rooms is not predetermined but awaits inhabitation.

Beigel wanted a loadbearing brick structure - a rarity in a country of curtain walls - but new posttsunami regulations in Korea rule this out above two storeys. Thinking of Bernd and Hilla Becher's photographs of old industrial buildings and later precedents such as Mies' campus for Illinois Institute of Technology, Beigel opted instead for a steel and brick curtain, tied to an inner structural leaf of concrete.

Much attention has gone to the placement of the windows, so that their rhythm is distinct from the steel's and they are not 'imprisoned' by it.

In tune with ARU's emphasis on research, the project is part of an ongoing interest in what Beigel calls ensembles: the way in which separate elements and the spaces between them are made to cohere. It's a theme that he illustrates with disparate references: a Lewerentz photograph of 'tomb-temples' on the Appian Way and a Morandi still life. In partnership with Korean architect Choi Jong Hoon of Network in Architecture, Beigel and ARU's scheme starts on site this month for completion in summer 2007.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs