Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Bar for the course By Deborah Singmaster Photographs by Simon Yeo

  • Comment
aj interiors

While further-education institutions struggle to cope with ever wider curricula and rising student numbers, provision of social facilities is often neglected or postponed indefinitely, in the hope that one day funding will cease to be a problem, or an unexpected donation may fall from the skies.

Over the past three years, since the appointment of its new principal, Grimsby College has faced this dilemma. It has become increasingly community- based, offering a wide range of part-time and full time courses, as well as evening classes. The new common room, by Hodson Design, could not be simply a bar, catering exclusively for after-studies socialising. It had to perform several functions - as a flexible work, study and meeting area - as well as a night-time drinking spot and mingling place that met with the approval of its varied range of customers. The project's working title at Hodson Design, was 'the Mars bar'.

The common room is on the ground floor of a five-storey teaching and administrative block. All existing partitions were stripped out and a suspended ceiling removed to reveal the concrete structural frame with masonry infill and the base of the concrete floor beams overhead. A simple glass-fronted extension on the south elevation created an 'inside outside' area, accessed by lowering the sills of existing windows on the south wall and converting them into full-height openings. End walls to the extension are of timber-framed construction with grey-stained horizontal plyboard cladding outside and inside, and are treated for one-hour spread of flame. Two large windows in the new walls create a through vista from a busy external approach route to the main circulation corridor: a visual axis signalling openness and a means of fostering the idea of 'student ownership'.

The internal arrangement of the room is dictated by four fixtures: the drum-shaped bar enclosure, a housing for vending machines and two screens with circular openings which align with the openings in the new end walls.

These built-in features are uniformly 2400mm high, of stressed timber frame construction and faced in ash-veneered ply. The curved bar wall - which encloses a small bar within a bar - can be opened at three points; vertical slots give bar tenders a full view of activity in the rest of the common room. An integral bench, made from concentric layers of plywood strips, curves around the outer surface of the drum.

The same method of laminating the end grain of plywood strip is used in the bar counter and wc vanity units. The common room tables, designed by the architect in collaboration with a local fabricator, are based on a Buckminster Fuller-inspired 'tensegrity' base made of steel tube and cabling with quick-release Allen key fittings so that they are easily dismantled. Light fittings reflect the common room's multiple uses: pendants throw convivial light clusters on tables tops at night, while low-voltage downlighters, mounted on wire tracks, create strong axes of ambient light for general daytime functions.

The budget was restricted to just £150,000. Local labour and craftspeople were employed throughout, making this in every sense a community-based project in keeping with the ethos of Grimsby College.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.