Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

ARTIST'S STUDIO IN STRATHTAY, PERTHSHIRE

  • Comment
SCOTTISH REVIEW

Douglas Forrest Architects has designed an unusual studio and home for an artist beside the River Tay in Perthshire.

The client wanted the main studio to be a very private space with no wall openings, yet plenty of natural light to paint by - posing a conundrum for the architect. The solution has been to divide the building into two parts: a south studio block, and an adjoining smaller accommodation block to the north. Light has been brought into the 'blind' 5m-high studio in several ways: the walls are constructed of translucent Kalwall relieved by a screen of solid local Shierglas stone in the external south wall, to give visual solidity and include an element of vernacular architecture; storage cupboards in the studio stop short of the ceiling, leaving a clerestory of Kalwall above and, finally, two large glazed rooflight cubes supplement light penetration through the walls.

The north-facing accommodation area, with bedroom above, and kitchen below - as well as a small pottery - opens on to a timber deck. Here, glazed openings in an aluminium framing system alternate with bright-blue render and a central entrance panel in American oak. Finishes inside the house are plain white-painted plaster and mdf, with Norwegian birch-faced ply on doors.

The client demanded a high level of artificial lighting. Suspended tracks are fitted with up- and down-facing spotlights for task lighting, and ceiling-mounted halogen downlighters provide ample ambient light. The house has underfloor heating.

CREDITS

ARCHITECT Douglas Forrest Architects: Douglas Forrest, Gregor Small

QUANTITY SURVEYOR Baxter Dunn & Grey

STRUCTURAL ENGINEER Ove Arup & Partners

MAIN CONTRACTOR David Beveridge

CONTRACT VALUE £350,000

SUPPLIERS

stone Shierglas Quarries, Kalwall Stoakes Systems, Planar glass Pilkington, windows Nor-Dan, roof membrane Sarnafil, flooring Tarquett, underfloor heating Thermoboard, lighting Wever & Ducre

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.