Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Acanthus completes cricket pavilion 'all-rounder'

  • Comment

Acanthus LW Architects has completed this 588m2 cricket pavilion in Stone, Dartford

Originally conceived as a replacement for a 124-year-old structure, the £860,325 project grew to include refurbishing the existing Veteran’s Hall, new community facilities and offices for Stone Parish Council.

JZA_12_02_24_004

The architect’s view

the building was conceived as a distinctive closed box which opens during use to reveal bright interior spaces.  Extensively utilised, a broad range of community activities take place, concealed behind the outer walls.  An enclosed internal courtyard permits daylight and offers visual transparency between rooms; it’s not unusual to witness ballroom dancers gliding past the courtyard whilst working in the council chambers.

Sustainable technologies are integrated throughout the building, most significantly with solar thermal preheating supplying hot water and partial under floor space heating. The construction methodology takes advantage of prefabrication, minimising disruptive time on site and offering a high quality finish to these components. Robust materials and anti-climb profiles are applied to the design, affording a degree of resilience during unoccupied hours.

A prominent ‘floating’ roof shrouds the building beneath and offers shelter to spectators viewing cricket from the raised terrace. The distinct yellow façade employs a crisp ‘bar code’ decoration, reflected in the spacing of the columns and the balustrade. This lends Stone Pavilion a strong visual identity, contrasting with the adjacent masonry hall, providing a focal point to the local community.

JZA_12_02_19_001

Project data

Architects: Acanthus LW Architects
Location: Stone Recreation Ground, Stone, Dartford
Type Of Project: Cricket pavilion, community facilities and Stone Parish Council offices
Structural Engineers: Subconsultant to Extraspace
Project Architect: Steve Pike
Design Team: Steve Pike, Christopher Richards, Malcolm Keegan, Teresa Kolkot
Client: Stone Parish Council
Funding: Parish Council
Tender date: March 2010
Start on site date: 2 August 2010
Contract duration: 9 months – Practical Completion: 25 November 2011
Gross internal floor area: Approx’ 588m²
Form of contract and/or procurement: Traditional, full service, Intermediate Building Contract Rev’ 2 2009
Total cost: £860,325   
M&e consultant: 
MCA Consulting Engineers (pre-construction)
Quantity surveyor: Gary Tollerfield, Sawyer and Fisher
Planning supervisor: N/A, service provided by Architect
Main contractor: Extraspace
Selected subcontractors and suppliers: External cladding - Trespa
Annual co2 emissions: Not monitored as yet.

 

 

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.