Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

ABIR wins contest for new Volks Railway terminus

  • Comment

ABIR Architects has won an invited competition for a new visitor centre and terminus for the Volk’s Railway in Brighton

The local studio defeated an undisclosed shortlist to win the project for Brighton & Hove City Council which was recently awarded £1.65 million from the Heritage Lottery Fund.

Planned to complete in 2017, the project will create a new main station for the seaside attraction which claims to be the world’s oldest electric railway.

Constructed by local inventor Magnus Volk, the mile-long narrow gauge railway – connecting Brighton Pier to Black Rock – first opened in 1883.

Raised on shingle gabions, ABIR’s cross-laminated timber design features a black rubber-clad northern façade and grey zinc on its southern elevation.

According to a statement from the practice: ‘The design of the new station and visitor’s centre developed from a playful interpretation of two train carriages passing one another.

‘Two distinct but linked pitch roofed forms have been offset to create a sense of movement and create a relationship with the existing tracks.’

The project is expected to start on site in September 2016.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.