Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

A glass bridge and a precast concrete staircase

  • Comment
working details Office, Wicklow Street, King's Cross Squire and Partners

A 6m x 6m section of the ground floor slab of the '50s office building has been removed to create a 'singlevolume space', revealing the lower ground floor and making it seem more spacious. A glass-floored bridge crosses the space to link the reception and cafe; a precast concrete staircase alongside the bridge rises from the lower ground floor.

The staircase consists of a precast concrete spine beam in the shape of a tapered ovoid with a stepped upper face, on which rest precast treads. They are bolted together through a series of holes cast through the spine and fitted with 42.2mm diameter sleeves.A stainless steel M16 bolt is slotted through each sleeve and threaded into a socket cast in to the tread soffit. The bolts terminate on the underside of the spine with pig-nosed ends which are recessed into cast countersunk holes. The treads are fixed asymmetrically to the beam and taper towards their ends.Each front edge is fitted with an 8mm stainless steel bar which projects 1mm to prevent slipping.

The staircase balustrades comprise 40 x 25mm solid rectangular mild steel bars;

the balusters are slotted through precast holes in the upper tread and bolted to M8 threaded bars cast into the back of the tread below with M8 countersunk screws.

The bridge is supported by two 200 x 100mm RHS beams pinned at their ends and bolted to the existing floor slab, braced at the ends with solid rods. The floor is formed of five Cellbond doubleglazed panels of 4mm toughened glass with a central core of 17mm aluminium honeycomb, framed with aluminium box sections. The top edges of the panels are sandblasted to provide a non-slip surface.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs