Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

90 Long Acre

  • Comment

90 Long Acre in Covent Garden was designed by R Seifert and Partners in the late 1970s.It comprises a two-level basement car park,lower and upper ground floors and eight upper storeys.Four ofthese floors became vacant when the existing tenant moved out and the client decided to seize the opportunity to remodel the entrance piazza and reception,upgrade four vacant floors,representing 7,000m

2ofoffice space,and refurbish all shared areas.Project architect William Jefferies says that before refurbishment,the building 'was full ofdark finishes,dark marble and granite,and the daylighting was poor.'

A new double-height reception area was formed by removing part ofthe first-floor slab.The ceiling was finished in white plaster and walls with polished white veined marble.Limestone panels surrounded by elm architraves create recesses with balconies to the upper floor;balustrades are in brass,stainless-steel and etched glazing.The floor was finished in honed limestone with brass and stainless steel inlays.This helps to identify the entrance and reinforces its

connection to the street and lively Covent Garden pedestrian traffic.No 90 is now highly visible from several directions including that ofthe Underground exit.

Offices were fitted with 140mm raised floors and suspended ceilings,walls were redecorated and windows fitted with venetian blinds;air conditioning was installed.

swere completely reconfigured;they now have white walls in place ofdark-brown tiling, elm- veneered panelling to cubicles and marble-topped vanity units.The size ofthe floor plates at No 90 is unique for the area,but they had been hidden behind a poor street elevation since the building's completion.

In place ofthe old,dark finishes,the new emphasis is on cleaner colours,and better quality materials,in keeping with a Category A fit out.

An important part ofthe briefwas to ensure that offices would be suitable for multiple or single tenancy.In the event,the remodelled No 90 has been fully let to several new tenants (part ofthe space was pre-let before completion) at record rental levels for Covent Garden.

CREDITS: 90 LONG ACRE

CLIENT MEPC UK and joint venture partner Asticus (UK)

ARCHITECT Michael Squire and Partners:Michael Squire, Andrew Gilbert,Paul Harrison,Mark Way, William Jefferies,Nick Tyson,Henry Squire, Simon Coles,Joanna van Oppen,Barnaby Johnston,Robert Bochel

PROJECT MANAGER EC Harris Project Management

QUANTITY SURVEYOR EC Harris

STRUCTURAL ENGINEER Price & Myers

SERVICES ENGINEER Meceserve

MAIN CONTRACTOR Overbury

SUBCONTRACTORS AND SUPPLIERS office ceilings Baker Stickland;

metal suspended ceilings Armstrong Metal Ceilings;

raised floors Hewetson Floor Technology;

joinery James Johnson;

stonework Marble and Granite Centre;

architectural metalwork Stuart Fraser;

structural metalwork Wanstead Welding Works;

lifts Kone Lifts;

sliding entrance door Geze UK;

signage HB Signs;

services How Engineering Services;

hoist lift Movement Management;

ironmongery Allgood

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs