Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Toronto opens new winter beach pop-ups contest

Toronto
  • Comment

An international design competition has been launched for a series of £6,200 temporary winter installations on Toronto’s beaches

Open to artists, designers, architects and landscape architects – the third ‘Winter Stations’ contest seeks proposals for temporary structures to entice visitors to area during winter.

The winning designs will be built between 20 February and 27 March on the Balmy, Kew and Ashbridges Bay beaches within The Beaches district of the Ontario capital.

According to the brief: ‘The theme for Winter Stations’ third year is Catalyst - especially fitting in this time of international, political, social and cultural search for a better way forward.

‘We ask that proposals seek to disassemble and re-shape our notions of Toronto’s waterfront, with particular attention to the sand and materials strewn across the beach.’

Stretching from Victoria Park Avenue to Coxwell Avenue – the district bordering Lake Ontario is popular with tourists, swimmers and volleyball players during the summer months but is less busy when cold weather arrives.

The structures, which must be able to withstand the rigours of the Canadian winter, will be fastened to existing metal lifeguard stands which are evenly spaced along the waterfronts.

UK firms DM_Studio and WMB Studio (pictured) were among the five winners of the inaugural competition in 2015. A ‘steamy’ transparent sauna by Tunbridge Wells-based Fox Fernley Landscape Office was also among the seven winners in last year’s contest.

Proposals may be any size but must be feasible within the £6,200 construction budget which covers materials, labour and any taxes.

Participants should consider whether their installation could be relocated or its materials repurposed and recycled after the programme finishes.

Applications should include two A3-sized boards featuring a concept designs along with a 150-word explanation and a four A4 pages describing the team’s background and relevant design experience.

A shortlist of teams will be chosen by a jury which includes two of last year’s winners, the project founder, local design professionals and a novelist.

The winning teams – set to be announced on 21 November – will each be assigned project manager and local construction crew by the competition organisers RAW Architects, Ferris + Associates and Curio.

A £2,000 honorarium and a £900 travel and accommodation bursary will also be available to selected winning teams.

The deadline for submissions is 11:59pm local time (EST) on 4 November.

How to apply

Visit the competition website for more information

Contact details

Email: info@winterstations.com

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs