Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Page\Park wins £12.7m West Yorkshire Playhouse contest

Leeds
  • Comment

Page\Park Architects has won a high-profile competition for a £12.7 million regeneration of the West Yorkshire Playhouse in Leeds

The Glasgow-based, AJ100 firm defeated a raft of unnamed practice to win the prestigious regeneration scheme backed by Leeds City Council.

Planned to complete in 2019, the project will overhaul the high-profile Quarry Hill venue which opened as successor to the Leeds Playhouse in 1990 and features two auditoriums.

The planned redevelopment comes as the city prepares to bid to become the European Capital of Culture in 2023.

Potential improvements include upgraded backstage facilities, a new studio theatre and a new entrance facing ACME’s £130million Victoria Gate retail-led development.

Page\Park director Nicola Walls said: ‘We are delighted to have won the commission offered by the city council for the exciting new project for the West Yorkshire Playhouse, and to be able to bring our theatre experience, at the Centre for Contemporary Art and Theatre Royal in Glasgow and the Eden Court Theatre in Inverness, to transform the public face of the building in the context of the council’s exciting regeneration proposals for this part of the city centre.’

West Yorkshire Playhouse executive director Robin Hawkes commented: ‘It’s tremendously exciting to be working with a practice with such a wealth of theatre and cultural organisation experience.’

‘We were hugely impressed both by their conceptual ideas for the future of the Playhouse building and by how clearly they understood our vision and values, as a vital theatre rooted in our communities and a great artistic beacon for the north.

‘We can’t wait to get started with them on shaping this next chapter in the Playhouse’s history.’

Designed by Edinburgh-based Appleton Partnership – the building is home to the 750-seat Quarry Theatre and 350 capacity Courtyard Theatre alongside a bar, restaurant, function rooms and rehearsal spaces.

Judi Dench laid the foundation stone for the £13 million town centre landmark in 1989.

Images of Page\Park’s winning scheme have yet to be revealed.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.