Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Competition: The Bothy and Tur at Cuningar Loop

Cuningar Loop
  • Comment

The Clyde Gateway Urban Regeneration Company (URC) is looking for an architect-led team for a new £1 million visitor centre within East Glasgow’s Cuningar Loop park

The winner of the £65,000 contract will deliver an ‘affordable, robust and flexible’ building for users of the recently opened 27ha woodland, which has 115,000 visitors every year but only limited facilities.

The project, planned to complete in March 2019, will create a 250m² timber structure featuring a multifunctional gathering space, community kitchen, library, showers and toilets. A community garden and external viewing platform will also be included.

The competition brief explains: ‘With the success of the park in its first year, criticism from visitors and local residents has identified a lack of suitable facilities. This commission seeks to provide a permanent base for information and activities throughout the Cuningar Loop and improve the existing toilet facilities.

‘The Bothy will be a gathering place and tower at the heart of Cuningar Loop bringing together local communities, groups and visitors in a forest building that can be adapted to their needs. The main focus of the Bothy will be The Living Room – a robust space connected to the park and woodland and offering a space for talks, nature and arts events, play and community gathering.’

The Cuningar Loop is the name of a meander on the River Clyde in Dalmarnock, east Glasgow. The loop hosted several reservoirs during the 19th century, but later fell into disuse before being transformed into an £8 million forestry park two years ago.

Nearby landmarks include the Emirates Arena and Commonwealth Games Athletes’ Village, which are connected to the park by a pedestrian bridge. Existing facilities within the Cuningar Loop include a play area, trim trail and an open-air food stand.

The Bothy and Tur project will upgrade visitor facilities by delivering a flexible building with toilets and a viewing platform. The building and tower will be constructed from timber and largely manufactured off site.

A solar battery power system, grey water recycling and green roof will also be included. A landscape architect and structural engineer will be appointed separately.

The deadline for applications is midday, 13 September.

How to apply

View the contract notice for more information

Contact details

Ken Dee
Clyde Gateway URC
Olympia
2-16 Orr Street
Glasgow
G40 2QH

Tel: +44 1412761573
Email: ken.dee@clydegateway.com
Fax: +44 1412761578

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs