Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Carl Turner's coach house conversion gets thumbs-up

  • Comment

Proposals by Carl Turner Architects to build a house in the footprint of the former mayor of Southwark’s garage have been given the green-light

The 87m² garage in Peckham Road, south London, made headlines in 2014 when it sold for £550,000 - triple the original asking price. Also known as the Coach House, it previously housed the former mayor of Southwark’s ceremonial car.

Plans for the two-storey house include the partial demolition of the building - currently used as a storage space - and vertical slatted timber cladding on the upper floor. Materials for the scheme will be ‘carefully selected’ to match the surrounding area. 

Carl Turner of Carl Turner Architects said: ’We were approached by a young client who bought the site of the former Mayor of Southwark’s Garage at auction, with the view of turning it into a home for himself and possibly his brother […] We explored several options and following extended discussions with Southwark Council the current scheme emerged.’

Regarding the design of the proposed building, he added: ’The house is modest in size, brings in light through slots at roof level and is designed to be almost invisible from the park. This will be a low carbon home utilising CLT construction techniques.’

Project data 

Location Former Mayor’s Garage, rear of 34 Peckham Road, SE5 8Q
Client Harry Lovell
Architect Carl Turner Architects
Planning consultant Nicholas Taylor and Associates
Gross internal floor area 87.3 m²

Axo image updated

Axo image updated

Source: Carl Turner Architects

Axon

Architects’ view

The proposal for the new build dwelling will be in keeping with the proportion and detail of the neighbouring buildings. It will sit within the footprint of the existing coach house. Materials will be carefully selected to match with the eclectic neighbouring buildings and local area as well as sensitively relate to the natural context of Lucas Gardens. The bricks of the front facade are different to the west and south facades and are of low quality. They are also different to the surrounding neighbours.

We are proposing to demolish the front facade and to retain the West and South facade as much as possible in order to retain the boundaries to Lucas Gardens. The new volume will be clad in slated timber which will work as a mediator between the former industrial surroundings and the natural environment of the adjacent park.

The new slated timber will also be installed in front of every proposed window opening and acts like a screen to reduce the overlooking from the street and the park to the dwelling and vice versa.The waste and bike storage will located at ground floor level to the front of the building. Both will be screened off by openable slated timber screens which will match the rest of the new facade.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.