Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Waugh Thistleton halves CO2 emissions of office building in east London

  • 1 Comment

Waugh Thistleton Architects has added CLT extensions to an existing concrete frame structure to create new building for the Ethical Property Company

Waugh Thistleton has completed work on the Green House, an environmentally friendly office building in Bethnal Green. The sustainable six-storey commercial property is a retrofit of a derelict 1960s office block and is now a flexible workspace for up to 50 social change organisations. 

The concrete frame was retained in order to minimise waste, pollution and reduce carbon emissions that usually occur through demolition. Waugh Thistleton added a new six-storey rear extension and atrium to provide 7,050m² of useable office space, with further workspace located in a single-storey rooftop extension. All additions have been built from prefabricated CLT and glulam, reducing the building’s carbon footprint.

The west facade, which faces on to Cambridge Heath Road, is predominantly glazed, providing passive regulation of noise, heat, sunlight and ventilation. The windows are set back from the external skin of the facade to provide solar shading and acoustic protection; this also gives a layered effect to the front of the building. 

Waugh thistleton architects cambridge heath jim stephenson 29

PVs on the roof offset energy consumption and wildflower green roofs are located at second and sixth floor levels to encourage biodiversity.

A large south-facing communal terrace on the fourth floor provides outdoor breakout space for informal meetings, while there are also over 80 bicycle parking spaces to encourage commuting by bike. 

At the centre of the building is a full-height atrium which opens up the lobby space at ground floor, brings in natural light and provides sky views from every level in the stair core. The central exposed CLT cantilevered staircase is the key connection between the existing concrete building and the timber extension. The cantilever has been engineered using resin-bonded steel rods inserted into the treads, with the half-landings suspended from a steel tension system. 

Waugh thistleton architects cambridge heath jim stephenson 34

On every floor, open-plan kitchens encourage active collaboration. Recycled carpet tiles, low-energy lighting and water-saving technologies all contribute to reduce volatile organic compounds (VOCs), and electricity and water consumption.

The building halves CO2 emissions in use from the notional benchmark of 91.7 tonnes per year to 45.8 tonnes per year.

Architect’s view

Our commitment to championing environmentally friendly building practices is perfectly aligned with Ethical Property’s own longstanding approach to sustainability. Creating workplaces out of CLT offers huge benefits both to the client, in terms of the cost and efficiency of the programme, and also the end users in terms of a warm and comfortable work environment.

Andrew Waugh, director, Waugh Thistleton Architects

Waugh thistleton cambridge heath plan ground 1 200

Client’s view

Since we started 20 years ago, our policy has to been to always ensure our centres are as environmentally friendly and sustainable as possible. With the Green House we were very lucky to have found an architect with the same values as us, who has designed a wonderful space that embraces sustainability.

Conrad Peberdy, managing director, Ethical Property Company

Waugh thistleton cambridge heath section aa long 1 200

Project data

Start on site September 2016
Completion November 2018
Gross internal floor area 7,049m²
Form of contract Design & Build
Construction cost £16 million
Architect Waugh Thistleton Architects
Executive architect Veretec
Client Ethical Property Company
Structural engineer Ramboll
M&E consultant Skelly & Couch
QS Leslie Clark 
Planning consultant
CMA Planning
Main contractor ARJ Construction
CAD software used Vectorworks
Annual CO2 emissions 45.8 tonnes/yr

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • So it would appear that six storeys of CLT + glulam frame can be married up to a concrete structure with no differential movement of floor levels - is that so?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs