Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

REVIEW

Under a cloud: Serpentine Pavilion 2019 by Junya Ishigami opens

  • 7 Comments

Cloud, cave, bird, wing, hill? This year’s pavilion is heavy both metaphorically and literally, with 61 tonnes of Cumbrian slate loaded on to its roof. Rob Wilson gives his verdict

From afar, the dominant slate-covered roof of this year’s Serpentine Pavilion designed by Junya Ishigami, looks like a soft grey cloud in the surrounding park.

It wasn’t the only metaphoric dark cloud hovering around the Serpentine Gallery at the pavilion’s subdued press opening this week, with the news that Yana Peel, the gallery’s CEO, had resigned following the controversy over her husband’s investment in a spyware firm.

The image of a cloud is just one of the referents that’s been used for the structure – not least by the architect himself. The pavilion comprises a thin mass of delicate steel columns holding up a much more massive-feeling lapped-slate roof, its sinuous, sloped form appearing like a thickly layered escarpment of rough-formed slates as you approach.

‘I wanted to create something like a stone hill,’ says Ishigami, speaking through a translator. ‘But I also wanted the hill-like shape to invoke people’s imagination. So it’s also something like a black bird, with the stones as feathers and the roof like wings.’

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 003

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 003

The 61 tonnes of slate do sit remarkably lightly on the small forest of pale, slender steel columns – to which Ishigami also extends his bird metaphor: ‘I imagined a bird flying in a rainy sky – so the columns are like the streaks of rain,’ he says.

And in a good test of a summer pavilion in the UK, when it actually begins to drizzle gently, this adds further poetry to the structure, increasing its sense of soft enclosure – in contrast to last year’s pavilion by Frida Escobedo, which felt a bit of a wash-out whenever it rained. Indeed this is undoubtedly one of the best pavilions of recent years: both delicate and raw, feeling rooted in its site while sitting strongly but sympathetically against the surrounding park, connecting out to the landscape. 

Landscape and nature has often informed the work of this 45-year-old architect, who after working at SANAA came to international attention with his series of plant-filled glasshouses for the Japanese Pavilion at the Venice Architecture Biennale in 2008.

‘I wanted to create something between architecture and landscape. At the beginning I focused on traditional architectural methods because there often is something in common all over the world between these old methods,’ says Ishigami. ’For example you can find stone roofs in Japan, China, Asia and Europe, and they often use material from the local landscape and apply it in quite a simple manner. So in a sense, buildings made using old methods have something in common with the landscape.’

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 013

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 013

There are compromises and issues with the pavilion structure. Ugly perspex screens installed for health and safety reasons cut baldly across the space where the interior structure is too low in height. Outside too, the slate roof where it sweeps the ground will no doubt prove catnip for children trying to scramble up it. There were also issues during the genesis of the project, which was marked by a story broken by the AJ about unpaid interns working in his office – a fact that Ishigami insists was based on a misunderstanding about university work placement students at the practice.

Overall though, this feels like the most successful and grounded pavilions since that of Peter Zumthor’s dark shed in 2011, and one that also engages lightly out to the landscape in the manner of SANAA’s 2009 pavilion. Indeed in many ways it feels like a combination of the two: a darkside version of SANAA’s pavilion,  channelling the contemplative air of Zumthor. But with the echoes and comparators of previous pavilions beginning to crowd in ever thicker each year, there is a sense that perhaps this annual commission, as it heads into its 20th anniversary, is reaching its sell-by date.

The pavilion is open from 21 June until 6 October.

Exterior

Exterior

Design render: exterior view

Architect’s view

The design for the 2019 Serpentine Pavilion takes roofs, the most common architectural feature, as its point of departure and inspiration. It is reminiscent of roofing tiles seen around the world, bridging both architectural and cultural references through this single architectural feature. The roof of the pavilion is made by arranging slates to create a canopy that alludes to nature. It appears to emerge from the ground of the surrounding park. 

My design for the pavilion plays with our perspectives of the built environment against the backdrop of a natural landscape, emphasising a natural and organic feel as though it had grown out of the lawn, resembling a hill made of rocks. This is an attempt to supplement traditional architecture with modern methodologies and concepts, to create in this place an expanse of scenery like never seen before. Possessing the weighty presence of slate roofs seen around the world, and simultaneously appearing so light it could blow away in the breeze, the cluster of scattered rock levitates, like a billowing piece of fabric. 

The interior of the pavilion is an enclosed cave-like space, a refuge for contemplation. For me, the pavilion articulates a ‘free space’ philosophy that creates harmony between man-made structures and those that already exist in nature. 

Junya Ishigami, Junya Ishigami + Associates

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 016

Serpentine pavilion 2019 ©francescorusso lowres 016

Project data

Completion June 2019
Architect Junya Ishigami + Associates
Client Serpentine Galleries
Technical consultant David Glover
Technical advisors AECOM
Construction Stage One Creative Services 
Health and safety Gallowglass
Site engineering Site Engineering Surveys 
Electrical consultant The Technical Department
Building control Westminster City Council

  • 7 Comments

Readers' comments (7)

  • This is a sacrilegious waste of a Cumbrian fellside...mired in the controversy of slavery. Could the Serpentine please do something useful for a change rather than this pointless and insulting annual folly. Appointing an artist as its next chief executive might be a useful advance on its outgoing economics graduate and former banker head. Can homeless people use the present folly as a shelter or will they be moved on with the Vagrancy Act? Ars gratia artis.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • No specific credit to a structural engineer, and no obvious sign of any diagonal bracing, so perhaps the roof is anchored at the low points to prevent the 60 tons of slate from folding the whole thing onto the ground.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Good point...who were the structural engineers? Are there any structural calculations? Is snow loading included in the calculations, in anticipation of the heavy snow forecast in July, due to climate change? It looks like an accident waiting to happen...close it down before someone gets hurt! I hope the Serpentine are covered for personal injury claims.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • From the 'Architect's View.' - - -

    'Possessing the weighty presence of slate roofs seen around the world, and simultaneously appearing so light it could blow away in the breeze, the cluster of scattered rock levitates, like a billowing piece of fabric.'

    What is this guy on?
    It is indeed fortunate that London is not in a seismic hazard zone.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Clearly the demented ravings of a drug addled lunatic...memorising and declaiming Coleridge’s The Rime of the Ancient Mariner was more fun than this, while also serving the useful purpose of one of the first warnings of environmental catastrophe in 1798. This is just a hazardous slagheap that is depriving Cumbria of a fellside and polluting a London garden with deleterious material.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • ".... this is undoubtedly one of the best pavilions of recent years: both delicate and raw, feeling rooted in its site while sitting strongly but sympathetically against the surrounding park, connecting out to the landscape. "

    Head, nail and hit. I came across it today and felt exactly that. People were lingering and relaxing all around. It's a soothing place that lets the park in, not exclude it as recent pavilions have.

    I did see some bracing at the edges of the frame, if this is what is meant.

    It was a relief to read that the slate had come from no far away than Cumbria. When I was told on site that it had come from Columbia it felt like an indulgence too far.





    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Wot?! The slate has come from Columbia?! The carbon impact of this monstrous folly must be gargantuan. Surely, it’s more likely that the slate is Chinese, with an equally monumental and negative environment impact.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.