Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Theatre Peckham’s pearlescent new home by Jestico + Whiles

  • Comment

A new studio theatre abuts a town hall conversion providing student accommodation

Jestico + Whiles was appointed in 2013 to design a new student accommodation-led development of the former Southwark Town Hall on Peckham Road for Alumno Developments.

Southwark Town Hall has played an important role in Camberwell and the wider south London area for several years. Jestico + Whiles’ scheme preserves the character of the building and is aimed at regenerating the site as a creative arts hub and community theatre, serving as a mixed-use arts-based building with accommodation for Goldsmiths College students and the new Theatre Peckham.

The student accommodation has 166 rooms, private student gardens and generous common spaces and lounges. It has been designed to support a high level of community usage – including 12 self-contained artists’ studios, an independently managed gallery space and a café, as well as a contemporary sky lounge which provides social space for students and gallery space for artist exhibitions.

The proposals included the demolition and re-provision of Theatre Peckham, a community theatre which has operated for more than two decades and whose alumni includes the actor and new star of the Star Wars franchise, John Boyega.

The original Theatre Peckham was situated within the community hall adjoining the former Southwark Town Hall building. The scheme features a new studio theatre complex comprising a 200-seat auditorium, rehearsal space and dance studios which can be accessed from the new public piazza.

The facilities allow Theatre Peckham to bring all of its work together under one roof for the first time, and provides space for an array of new classes, performances and events within the local community, in addition to its existing programme of workshops offering affordable performing arts classes to three to 18-year-olds.

A3 drawings 3

A3 drawings 3

Ground floor plan

Architect’s view

We are very pleased to have completed the regeneration of the former Southwark Town Hall which is not only accessible to the local community but also encourages young creative artists to get involved. Our scheme creates a space that will inspire the local community to engage with cultural events and support the growth of the area as a creative hub.

Jude Harris at Jestico + Whiles 

Project data

Start on site March 2015
Completion September 2016
Gross internal floor area 7,804m2
Form of contract Design and Build
Construction cost £12 million
Architect Jestico + Whiles
Client Alumno Developments
Structural engineer Fairhurst Consulting Engineers
M&E consultant Cundall
Theatre consultant Charcoal Blue
Project + cost management DBK Partners LLP
CDM co-ordinator
 RPS Group
Approved building inspector Clarke Banks
Main contractor HG Construction
CAD software used Autocad for production information, Rhino for 3D geometry
Annual CO2 emissions 18.16kg/m2 (accommodation block) 27.13kg/m2 (theatre)

Jestico + whiles southwark town hall 8 © matt clayton

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.