Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

The Klassnik Corporation designs 9m² white cube for Bermondsey gallery

  • 3 Comments

An exhibition space measuring just 3 x 3 x 3m occupies the ground floor of a terraced house in south London

Located in a space shared by Ron Henocq Fine Art and Matt’s Gallery, the miniature extension sits within the confines of the existing building, a literal ‘white cube’ constructed out of timber and ply.

A small bookshop area inset into a maroon wall separates the gallery space from an office area. Matt’s Gallery will use the space to present short exhibitions and events throughout 2018, starting with David Austen’s The Drowned.

Matts webster 03

Matts webster 03

Architect’s view

The gallery cube is installed at an angle to the existing interior to create a clear juxtaposition between the new space and the old features of the original room. A layer of existing plywood floor finish was precisely cut away to enable a level threshold between the inlaid grey micro-cement square and surrounding floor surface; a familiar fragment of the gallery’s previous qualities embedded into the new site. The entrance into the exhibition space is created by cutting away the corner of the cube, maximising the useful display area of the four internal walls and providing a narrow access through to the adjacent gallery areas.

Matts webster drawing 3d

Matts webster drawing 3d

The structure was built using 4x2” timber and shuttering ply set out in relation to a standard sheet size with additional ornamental noggins inserted to maintain elevational symmetry across the exposed structure. Junctions between walls were formed using continuous lengths of 2x2” timber section, creating a stepped corner profile reminiscent of Mies van der Rohe’s range of classic corner solutions.

A small bookshop area, with untreated MDF shelving and cupboard storage inset into a maroon wall, colour matched to the external elevation of the building, separates the gallery space from the office facilities which are concealed behind a folding white melamine faced plywood screen. Further works are planned for the rear garden areas.

Tomas Klassnik, founder, The Klassnik Corporation

Matts webster plan

3x3x3 by The Klassnik Corporation, plan

Project data

Start on site Oct 2017
Completion Jan 2018
Gross internal floor area 28m² total, 9m² gallery
Architect The Klassnik Corporation
Client Matt’s Gallery

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • This magazine is called - Architects' Journal.
    Pray tell; How on earth can this article further the enlightenment of the design profession?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • So the Klassnik Corporation hasn't gone metric - or is it pioneering a reversion to imperial measure in the true spirit of Brexit?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I should've said fully metric. Very British.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs