Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

TAP unwraps Dunfermline watersports centre

  • Comment

Taylor Architecture Practice has completed this £105,000 extension and refurbishment of a watersports centre in Dunfermline, Scotland 

PROJECT DATA • ARCHITECT’S VIEW • PLAN • SECTION • DETAILS

The building, which sits on the edge of a man-made loch in the Townhill Country Park, was originally completed in 2001 as a base for Waterski and Wakeboard Scotland but it lacked any outlook towards the lake.

The new 150m2 extension has opened the building up to the waterfront with glazed facades and a new open plan interior.

A number of rooflights have been added and a long rooflight in the existing building reglazed to create a ‘light-slot’ bringing natural daylight into the back of the reception area.

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Architect’s view

The new extension uses a triangulated, pitched roof that allows it to connect to the horizontal eaves of the existing building and also to rise up to a peak on the waterfront.

The internal linings follow this roof shape and a triangular rooflight reinforces the geometric theme and also brings some direct sunlight into the North facing extension. With glazing around all three sides this is now a bright and expansive space in which to watch the skiers and wait for your turn.

The wall between the old and new areas was removed across the full width of the extension and the supporting beam above this opening is set high enough that the new ceiling level can run through uninterrupted.

Ground floor plan

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Section

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Details

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

Scottish National Watersports Centre by Taylor Architecture Practice

 

Project data

Location Townhill Country Park, Dunfermline, Fife
Type of project Leisure
Client Waterski and Wakeboard Scotland
Architect Taylor Architecture Practice
Structural engineer Robertson Eadie Consulting Engineers
Main contractor Ramsay Building Services
Funding Sports Scotland/Waterski and Wakeboard Scotland
Appointment Invited competitive tender
Tender date October 2015
Start on site date January 2016
Completion date June 2016
Contract duration 5 months
Gross internal floor area 150m 2
Form of contract SBCC/JCT Minor Works
Total cost £105,000

Tags

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.