Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

TAP unwraps £4.95m South Lanarkshire cold store

  • Comment

Taylor Architecture Practice (TAP) has completed this £4.95 million cold-store and office extension for Scottish logistics company DFDS

ARCHITECT’S VIEWPROJECT DATA • SITE PLAN • EXPLODED AXONOMETRIC

The Edinburgh-based practice’s scheme includes a 2,500m2 chilled space, an office building and a new entrance alongside lorry and car parking areas.

A slim extension on the front of the existing building provides space for the new entrance and staircase while an additional storey was added to create more space for management offices and meeting rooms.

The existing accommodation was reconfigured and a canteen and changing rooms provided on the ground floor with an open plan office above.

The commission saw the practice return to the site after it completed the first buildings there in 2002.

Site plan

DFDS Logistics by TAP

DFDS Logistics by TAP

Exploded axonometric

DFDS Logistics by TAP

DFDS Logistics by TAP

Architect’s view

This is one of Scotland busiest logistics hubs, with heavy goods vehicles arriving and leaving at all times of day and night. On arrival at a loading dock, the contents of the vehicle, almost all packaged foodstuffs, are moved into chill stores held at a constant temperature of 2°C. The products are then organised into batches to be up­lifted and transported on the next leg of their journey.

Having reached capacity, a project brief was developed which sought to improve the flow of vehicles in and around the site, while pro­viding dedicated areas for lorry and car park­ing.

The new development faced some significant challenges including the re-alignment of an existing public highway and a development window for the chillstore of only five months, all to be undertaken while the existing facilities remained in operation.

The new reception block takes on a simple cubic form; a vertical counterpoint to the long, horizontal chillstore buildings. Clad in profiled, metallic panels, with large areas of glazing providing ample daylight to the office spaces within and good, long views out to the north and east, it has a distinctive presence within the industrial park. 

Sitting within an environment dominated by large scale structures and the constant movement of heavy goods vehicles, a new entrance forecourt provides a space with a more hu­man scale. Defined by concrete planters filled with native species, steps and ramps these bring variety and a sense of enclosure to the building approach. 

DFDS Logistics by TAP

DFDS Logistics by TAP

Project data 

Location Larkhall, South Lanarkshire, Scotland
Type of project Industrial
Client DFDS Logistics
Architect Taylor Architecture Practice (TAP)
Structural engineer McColl Associates
Civil engineer Struer
M&E consultant Clover
Main contractor Chalcroft
Funding Private
Appointment Invited tender
Tender date May 2015
Start on site date August 2015
Completion date June 2016
Contract duration 10 months
Gross internal floor area 3,980m2
Form of contract Traditional
Total cost £4.95 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.