Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Takero Shimazaki Architects creates a ‘loggia for suburbia’ in Surrey

  • 1 Comment

A 13m, seven-bay loggia creates a flexible space which stretches across the entire rear elevation of this suburban house

The traditional separation of kitchen, dining and living rooms in suburban homes with ‘no interconnection’ is what inspired Takero Shimazaki Architects (t-sa) to combine all three in a new extension for this home in Surrey.

Danes way photograph 05

The 13m, seven-bay loggia replaces what was previously an external sunken patio space, which now houses external dining areas that blend both into the loggia and up onto the lawn via a 9m-wide set of stone steps. Central to the space is a ‘cooking pod’ with dedicated ventilation, beside which is a bar, dining area and lounge. Internally, existing rooms have been turned into a library and a cinema.

The darkest tone of existing brick was used for the loggia, which is connected to the existing structure with a softwood roof with three large openings for light.

Floorplan

Floorplan

Ground floor plan

Architect’s view

This suburban detached house is typically arranged with four bedrooms, a loft and three distinctly separate ground-floor family rooms facing the garden to the rear: kitchen, dining and living rooms, each with their own limited view, reasonable light yet no interconnection. The well-mannered facade openings are not unusual in the setting. The existing large lower patio area, level with the house and a raised sloping lawn 1.2m above with overhanging trees, resulted in an uninviting quality, lacking cohesion and connectivity with internal living space.

In the project conception stage, t-sa and the family debated the relevance of loggias or cloistered spaces for living and how they enclose space and garden. A series of card and plaster models tested the articulation of the loggia through proportions, spans and division of space. t-sa worked closely with the structural engineer to balance the opposing forces of the masonry forms. The importance of a dedicated cooking pod was also explored through its relationship to the loggia. 

Takero Shimizaki, director, t-sa

Danes way photograph 08

Danes Way by ts-a

Source: Courtesy of ts-a

Project data

Tender date November 2015
S
tart on site May 2016
Completion March 2017
Client Private
Architect Takero Shimazaki Architects
Structural engineer milk 
Main contractor Wildwood Construction 
Gross internal floor area 94m²
Form of contract and/or procurement Traditional 
Total cost Approx. £200,000

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • The ability to create gravity defying brickwork seems to have seized the imagination of many architects, but I wonder if this is just a passing fad?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.