Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Octopi completes transformation of North London home

  • 1 Comment

Studio Octopi has taken the wraps off this refurbishment and extension of a house in Primrose Hill, North London

PLANS • ARCHITECT’S VIEWSECTION • PROJECT DATA

The house, which had previously been modified back in the eighties, suffered from a fragmented plan, low ceiling heights and poor connectivity between its living spaces. 

Studio Octopi’s 250m2 scheme slots a 10m-tall glass extension inbetween the house and the neighbouring property. 

The façade of the extension has been made up of two sash windows which give views into a double height dining area at the basement level and an ensuite at the first floor. 

Basement plan

Studio Octopi

Studio Octopi

Ground floor plan

Studio Octopi

Studio Octopi

First floor plan

Studio Octopi

Studio Octopi

Second floor plan

Studio Octopi

Studio Octopi

Third floor plan

Studio Octopi

Studio Octopi

Section 

Studio Octopi

Studio Octopi

Architect’s view 

In 2013 we were appointed to recapture and preserve the original proportions of the period terrace, whilst reinterpreting the layout to suit modern family living. 

A 10m high glass infill extension slots between the reconfigured existing closet wing and the neighbouring property, divided as two sash windows, it forms a double height dining area at basement level and a master ensuite at first floor. An open tread stair allows views to stretch from the basement across the double height space to the first floor. 

The closet wing, which was extended in brick; enabled the upper floors to be remodelled with increased head height. The new windows take reference from the adjoining property; whilst at basement level a 6m pivot door provides access to the patio garden. 

A polished concrete floor in the basement extends out to the garden where a green wall allows maximum use of the terrace for entertaining.

Studio Octopi

Studio Octopi

Project data

Location Primrose Hill, North London
Type of project refurbishment and extension
Client private
Architect Studio Octopi
Structural engineer Built Engineers
Quantity surveyor Listers Chartered Quantity Surveyors
Main contractor GMS Building
Funding private
Appointment recommendation
Completion date 2015
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 250m2
Form of contract and/or procurement Minor Works with Contractors Design
Total cost confidential

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • This is a beautiful, elegant understated scheme that has my admiration.

    But the proliferation of huge glassy rear extensions is causing light pollution for those whose bedrooms are at the back of the house, ie most of us who live in terraces.

    There's three now behind my place, all occupied by rich people who seemingly don't care about their electricity bills, and who go to bed leaving lights on. Try sleeping with that, in summer when you don't really want curtains and blinds tightly drawn.

    We need regulations to require blinds or shutters over huge glass expanses like this.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.