Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Studio Mills converts Victorian terrace into contemporary studio

  • 1 Comment

A run-down mixed-use space in Walthamstow has been reconfigured to create a workspace for a 25-person team

The ground floor has been opened up with the removal of a lobby partition and the installation of full-height glazing to the rear, maximising sunlight and providing views out to the garden. Finishes are simple with concrete flooring, white walls, washed plywood and oak joinery.

Above, the existing mezzanine level has become the focal point of the building, housing a staff craft area and kitchen with terrazzo splash back, washed plywood joinery and pink-accented walls. 

Together design 9 jpg

Together Design Studio by Studio Mills

The top floor is primarily for clients, with rich textures to distinguish it from the workspaces. A 10-person meeting room features a bespoke solid oak table and velvet chairs, with an adjacent lounge space and kitchenette. A central staircase linking all the spaces is clad with oak boards, white timber balustrades and solid oak detailing. 

Externally, the existing shopfront has been reconditioned to align with the adjacent Victorian terraces. A previous extension has been refreshed with new glazing, painted timber cladding and a small garden space. 

GF jpg

Together Design Studio by Studio Mills

Ground floor plan

Architect’s view

This project takes the ubiquitous Victorian terrace house and reimagines it as a contemporary workspace. We were sympathetic to structural interventions – removing the lobby partition, reconfiguring the mezzanine and refurbishing the rear extension. This allowed us to maximise the amount of usable space for the client, all the while creating a bright and elegant place for staff and clients to spend time.

Jayne Mills, architecture director, Studio Mills

Together design 10 jpg

Together Design Studio by Studio Mills

Client’s view

Good quality and characterful workspace for a small business is hard to find in London, but when we found this property we knew it was an opportunity we couldn’t pass up. Studio Mills has made the most of every millimetre to give us space we didn’t think possible in a terrace building – creating a beautiful and practical place for us to call home. Kirsty and Jayne had a clear vision from the start and have brought that to fruition with care and determination.

Heidi Lightfoot, director, Together Design

Together design 14 jpg

Together Design Studio by Studio Mills

Project data 

Start on site October 2017 
Completion March 2018 
Gross internal floor area 200m² 
Gross (internal + external) floor area 255m²
Form of contract or procurement route JCT IW16 
Construction cost £380,000 
Construction cost per m² £1,900 
Architect Studio Mills Design  
Client Together Design
Structural engineer TZG Partnership 
Main contractor Ganter Group UK 
CAD software used Revit  

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Can you get a relaxation from the London building standards for the size of gaps in balustrades if it's a place that you assume will be forever toddler-free (or only visited by very fat ones) - or is this an example of the 'Grenfell Tower effect', where aesthetics take precedence over human safety?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.