Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Studio Egret West completes first for-sale homes at Old Vinyl Factory scheme

  • Comment

The cross-laminated timber building is part of the regeneration project centred on the old EMI factory site in Hayes

Designed by Studio Egret West, the Boiler House provides 54 studio, one- and two-bed market homes for developer HUB and specialist investor Bridges Fund Management. 

The building’s stainless-steel shingle façade and bright orange staircase cover a cross-laminated timber structure – chosen for both its environmental and thermal benefits, as well as enabling an ultra-efficient construction process.

180420 hub boilerhouse 017 © by jack hobhouse

180420 hub boilerhouse 017 © by jack hobhouse

The Boiler House also offers rooftop allotments for residents to grow their own vegetables and plants. Two ground-floor retail units are placed on either side of colourful entrance lobbies.

Led by U+I, the £250 million Old Vinyl Factory masterplan is a mixed-use regeneration project on the 17-acre former EMI site. Once completed, the redevelopment will include up to 642 homes, 51,000m² of commercial space, leisure facilities and new public realm.

180420 hub boilerhouse 033 © by jack hobhouse

180420 hub boilerhouse 033 © by jack hobhouse

Architect’s view

The Boiler House reflects the unusual form of the steam chimney that once served the EMI Factory, the birthplace of so much influential music. The cluster of tapered volumes uses a metal cladding that is inspired by the original industrial structures along with a sustainable cross-laminated timber structure that has broken new ground for this type of construction.

Lucas Lawrence, director, Studio Egret West

180420 hub boilerhouse 047 © by jack hobhouse

180420 hub boilerhouse 047 © by jack hobhouse

Client’s view

It’s been great working with Studio Egret West on The Boiler House. The design references the rich heritage of the site, and at the same time communicates that Hayes is a rapidly evolving, modern part of west London, and a great location to live and work. As the first homes available to buy at the Old Vinyl Factory, the Boiler House marks an important milestone for the wider regeneration programme.

Steve Sanham, Managing Director, HUB

Project data

Start on site September 2016
Completion May 2018
Gross internal floor area 4,492m²
Gross (internal + external) floor area 5,384m²
Form of contract or procurement route Negotiated Design & Build
Construction cost Undisclosed
Architect Studio Egret West
Executive architect Stride Treglown
Client HUB
Structural engineer Whitby Wood
M&E consultant Max Fordham
QS Faithful+Gould
Landscape consultant SEW
Acoustic consultant Max Fordham
CDM coordinator David M Eagle
Approved building inspector Bureau veritas
Main contractor Henry Construction
CAD software used Revit

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.