Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Studio 54 extends Clapton house with two stacked boxes

  • Comment

The modest forms open up the ground floor by providing new spaces above

London practice Studio 54 Architecture has extended a house in Clapton, east London. The house on Cricketfield street dates from the 19th century and is not listed, but was deemed to be of sufficient historic interest that a proposed upwards extension to match neighbouring houses was ruled out by the planning authority. As a result, the clients chose to extend outwards, extending the ground and first floors with two stacked boxes that provide a new bedroom, bathroom and garden studio.

The additional living spaces mirror the brick of the original house, while the garden studio is clad in black stained timber, opening out on to a new paved patio.

(c)sb studio 54 cricketfield rd by715860

(c)sb studio 54 cricketfield rd by715860

Source: Sarah Blee

Architect’s view

The clients wanted to upgrade the house, to rationalise and open up the existing ground floor plan (which had a previously built extension), to create another bedroom and bathroom on the first floor, and to build a new garden studio. The first-floor extension for a new bedroom at the rear of the existing house was negotiated as a planning application. The garden studio was partly set into the ground to limit the disturbance to the garden boundary and was carried out as a permitted development.

The construction of the studio at the end of the garden provided the opportunity to create a courtyard, partially screened from overlooking. Green roofs provide visual interest and add to the local biodiversity. To reinforce the enclosure and coherence of the outdoor space, the perimeter of the courtyard has been clad in black stained timber with a paved surface, perimeter planting and two new trees. The new bedroom overlooks the courtyard across a planted roof from the first floor.

The ground floor has been opened up to bring views and light into the kitchen and dining room in the middle of the house.

Studio 54 Architects

15 63 cricketfield sect aa

15 63 cricketfield sect aa

Project data

Start on site January 2016
Completion December 2016
Gross internal floor area 191m²
Gross (internal + external) floor area 191 internal + 127 external = 318m²
Form of contract Traditional/Minor Works
Construction cost £325,000
Construction cost per m² £1,700
Architect Studio 54 Architecture
Client private
Structural engineer Conisbee
Main contractor Catalin London
M&E consultant United Facilities Management
Acoustic consultant Sandy Brown
Approved building inspector BBS
Cad software used AutoCAD

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.