Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Stop the press: BuckleyGrayYeoman refurbishes former printworks

  • 1 Comment

Two storeys have been added to this mixed-use retrofit of industrial space in the Hatton Garden Conservation Area

Herbal House was originally built in 1928 for the Daily Mirror, later becoming part of the campus of Central St Martins and the London College of Printing.

An extensive process of refurbishment has turned the ten-storey building into office space and apartments. Two new storeys house extra office space, roof terraces and six duplex apartments with private access via refurbished circulation cores on Herbal Hill and Back Hill, where a loading bay has also been converted into a triple-height space.

10. herbal house buckleygrayyeoman © peter landers

A new core has been introduced to connect the residential spaces with the offices below, which also allows the floorplate to be split for multiple occupiers.

Brickwork and stone detailing has been repaired and refurbished, while the original Crittal windows have been replaced with modern equivalents. A new lightwell draws light through the building down to the lower levels.

3. herbal house upper ground floorplan buckleygrayyeoman

Herbal House by BuckleyGrayYeoman, upper ground floor plan

Upper ground floor plan

Architect’s view

Herbal House is an exciting development for the heart of London’s creative district. Clerkenwell is one of central London’s most exciting districts, ideally placed for access to the knowledge quarter in King’s Cross, the tech cluster at Old Street and the emerging cultural hub in Farringdon. The size of this former printworks has offered us the scope to create a lively and characterful focal point for the working life of the area, which is being transformed by the imminent arrival of the Elizabeth Line.

Matt Yeoman, director, BuckleyGrayYeoman

4. herbal house section buckleygrayyeoman

12. herbal house buckleygrayyeoman © peter landers

Project data

Start on site date July 2014
Completion date January 2017
Gross internal floor area 35,052m²
Architect BuckleyGrayYeoman
Client Allied London
Construction cost £29.4 million
Services engineer Waterman Building Services
Structural engineer Waterman Structures
Planning consultant Montagu Evans
Main contractor McLaren Construction

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs