Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stockwool completes £85m East London regeneration scheme

  • Comment

Stockwool has taken the wraps off this housing scheme in Poplar, East London

PROJECT DATA • ARCHITECT’S VIEW

The £85 million scheme sits on a former school site with the Festival of Britain’s Lansbury Estate conservation area.

The project includes 502 homes, a fitness centre, nursery and community hall alongside public realm.

The housing is arranged in four blocks including a 16-storey tower and mews housing and features a mix of types from studio flats to five-bedroom family homes.

Constructed during the Festival of Britain, the estate was originally built as a live architecture exhibition aimed at showcasing planning-led neighbourhood creation in the Poplar area of London which had been badly bombed during the Second World War.

New Festival Quarter, Poplar by Stockwool

New Festival Quarter, Poplar by Stockwool

Source: Morley von Sternberg

Architect’s view

The design approach aimed to capture the spirit of the 1951 Festival of Britain while creating architecture that is of its time. For its obvious stumbles once the Festival was over, the optimism represented by the Lansbury Estate to create an ethos of neighbourliness and local patriotism within a context of severe housing need is something to be commended, and while we face different housing challenges today, we were keen to create architecture that would foster some of that ethos with New Festival Quarter. 

Where two-bedroom maisonettes formed a large part of the Lansbury Estate’s housing stock, at New Festival Quarter we brought forward a wider range of new homes, from studio flats through to five-bedroom family mews houses. Our scheme introduced significant areas of outdoor communal space, in addition to all homes having private terraces or balconies, and a community hall, nursery and fitness centre among its non-residential facilities. This prevalence of open and communal space for families to enjoy was characteristic of Lansbury, such like the uniform character of streetscapes and distinct building groups that are echoed in the elevations, window reveals and varying blocks within New Festival Quarter. 

New Festival Quarter, Poplar by Stockwool

New Festival Quarter, Poplar by Stockwool

Source: Morley von Sternberg

Project data

Location Poplar, East London
Type of project housing
Client Bellway Homes and Family Mosaic
Architect Stockwool
Site area 1.95 hectares
Total cost £85 million

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.