Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stephen Lawrence Prize: The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

  • Comment

The Observatory acts as a sculpture, workspace, shelter and look-out and was designed by four graduates from Feilden Clegg Bradley Studios

PROJECT DATA • PLANS

Masterminded by arts organisation SPUD – the client behind PAD Studio’s 2014 Stephen Lawrence Prize-shortlisted Exbury Egg – the pair of timber studios is designed to tour a variety of different locations.

The Observatory, which was partly funded by Arts Council England, will be used as a space for local artists, who will take up residencies within the study and workshop pods.

Each timber pod has wheels built into its base, which allow it to be independently rotated to face the best views. The system is manually operated using a crank handle, with a 360° rotation taking about six minutes to complete.

The two buildings have been constructed from both home-grown and imported larch, which was charred for use as external cladding. 

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

Study plan

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

Workshop plan

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

The Observatory by Feilden Clegg Bradley Studios

Project data

Location Lymington, Hampshire
Type of project Art space
Client SPUD (Spaces, Placemaking and Urban Design)
Architect Feilden Clegg Bradley Studios
Main contractor S&S Construction
Structural engineer Unitspark
Artist collaborator Edward Crumpton
Form of contract Design and Build on bespoke contract order
Start on site date November 2014
Completion date January 2015
Gross internal floor area 14m²
Total cost £35,560
Cost per m² £2,540

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.