Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stephen Lawrence Prize: Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

  • Comment

This extension to a small primary school close to the Peak District National Park provides a series of new spaces based around the school’s ‘forest school’ ethos

PLANSECTIONS • PROJECT DATA

The 226m² building was designed to support the school’s pedagogy, which holds that learning through the outdoor environment is key to helping children build resilience, resourcefulness and an ability to work together.

Containing an additional classroom, a special educational needs room, a library, an extended hall, new toilets, and a wellington boot and outdoor equipment store, the new building was conceived as a tree house.

Constructed from locally sourced materials and glulam timber frames, a cluster of pitched roof forms sit on a deck which extends out into the landscape.

A habitat wall on the east elevation has been built from recycled and found materials as a framework to accommodate different types of habitats from birds, insects, small animals and plants. 

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Source: Beccy Lane

Plan

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Sections

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School by Sarah Wigglesworth Architects

Project data

Location Mellor, Cheshire
Type of project School
Client Mellor Primary School 
Architect Sarah Wigglesworth Architects
Main contractor MPS Construction
Start on site date September 2014
Completion date August 2015
Gross internal floor area 226m²
Total cost £591,000
Cost per m² £2,615

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.