Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stairs become storage in Syte Architects’ artist studio conversion

  • Comment

Syte Architects has completed this £155k conversion of an artist’s studio in Maida Vale, London 

PROJECT DATA • ARCHITECT’S VIEW

The £154,800 project transformed an existing listed studio space with a 7m-high vaulted ceiling which was once the workplace of sculptor Willi Soukop.

The client, who has been based in the studio for 20 years, wanted more space to store canvasses and materials.

Syte Architects has added a mezzanine to create a new room with its staircase access providing inbuilt storage.

Greville Road Studio by Syte Architects

Architect’s view

We inserted a floating mezzanine into the large volume to create a new room, ensuring that it was kept free of the perimeter walls and above the existing tall studio doors. The mezzanine staircase was conceived as part of the large storage to be one entity.

The spacing of staircase treads established a module which formed the basis of the whole storage unit. These developed into a series of vertical fins that could be inhabited in various ways for the storage of paintings and materials. Double depth storage is available under the first flight, slimming to a single depth under the upper flight. The entire unit is constructed from birch-faced plywood.

Greville Road Studio by Syte Architects

Greville Road Studio by Syte Architects

Project data

Location Greville Road, London
Type of project conversion
Client Benedict Pulsford
Architect Syte Architects
Structural engineer Michael Barclay Partnership
Lighting consultant Syntax Lighting
Main contractor Aspect Construction
Funding private
Appointment Word of Mouth
Tender date July 2014
Start on site date October 2014
Completion date August 2015
Contract duration 32 weeks
Gross internal floor area 36.2m2
Form of contract and/or procurement JCT Minor Works
Total cost £154,800

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.