Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Square Feet Architects reconfigures London townhouse for homeworking

  • 1 Comment

Two zinc-clad study/work areas have been added to this Camden home

The new owners of this townhouse close to Camden Square wished to reconfigure certain aspects to better meet the needs of their family. 

Square Feet Architects created two study/work areas – one a raised, ground-floor glass and brown zinc cube; the other, a garden room clad in black zinc.

It also completely renovated the master bedroom suite, with a new ensuite and joinery-clad dressing room, which enjoys views over the city.

st aug outhouse b

st aug outhouse b

Architect’s view 

We were asked to reconfigure and update the house for this family of two lawyers and two daughters.

Working at home was a key requirement, making two studies counterpointing one another – one on the upper ground floor at the rear overlooking the garden, the other set within the small garden, more detached from the hurly-burly of the house.

Perhaps more importantly, we also made a family space on the garden level where everyone could come together for food and stories.

Set within the Camden Square Conservation Area, materials were key. So we chose patinated brown zinc for the raised ground-floor extension, which is sympathetic in colour to the rear elevation and London stock brick. For the study in the garden, we chose black zinc as being more ‘stealth’-like, which seemed appropriate.

We also updated the rest of house, including a hotel-like main bedroom ‘suite’. Close attention was paid throughout to details such as lighting and materials.

Daniel Leon, director, Square Feet Architects

78staugustines sectionaa

78staugustines sectionaa

Project data

Start on site February 2016
Completion March 2017
Gross internal floor area 250m²
Form of contract JCT Minor Works
Construction cost Private
Architect Square Feet Architects
Client Private
Structural engineer Form London
CDM coordinator MLM
Approved building inspector MLM
Main contractor A to Z
CAD software used Vectorworks 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • The patinated zinc might be 'sympathetic in colour' in limited quantities, but is it time to question the impact of more extensive use? A nice extension for the occupants, but I wonder if others are quite so enamoured of their new dark neighbours?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.