Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Spring clean: Interrobang completes renovation of Hoover factory

  • Comment

The listed Art Deco landmark in west London – until lately disused and unloved – now houses 66 apartments

The Grade II*-listed Art Deco landmark, designed by Wallis, Gilbert & Partners in 1931, started life as the UK headquarters, manufacturing plant and repairs centre of the Hoover Company. Thomas Wallis said of the Egyptian Art Deco design: ’A little money spent in the incorporation of some form of decoration, especially colour, is not money wasted. It has a psychological effect on the worker.’

During its 1930s heyday 1,600 people were employed at the Hoover factory, and production of vacuum cleaners continued throughout the Second World War – with the building camouflaged to protect it from bombing – alongside the manufacture of aircraft parts. It was listed in 1980 following the scandalous demolition of Wallis, Gilbert & Partners’ Firestone Tyre Factory, and was described in the list entry as ‘possibly the most significant arterial road factory of its date, and one of the most attractive.’

Exterior light mvon0451a

Exterior light mvon0451a

In the late 1980s the Hoover Company ceased production of vacuum cleaners at the factory and the site was acquired by Tesco for commercial and office use. The northern parts were demolished to make way for a supermarket with Art Deco-style trolley parks and fan-shaped lighting which pay homage to the original design. The main building was altered, repaired and refurbished to form office space; however for the last decade the building has sat empty and unused.

Interrobang’s comprehensive renovation focused on the conservation of the historic fabric and insertion of a new timber structure designed to minimise the increase in weight while maximising the number of new homes that could be created.

Architect’s view

The original 1930s building comprised a double-height ground floor and single-storey first floor behind the triumphal concrete façade and triple-height Crittall windows. The building was later extended to include a set-back second storey and central hipped roof. The designers of the original concrete frame were very efficient in their calculations, devising a complex reinforced concrete beam and thin slab construction with little spare capacity.

A new timber structure forms a mezzanine within the double-height ground floor, creating 14 maisonettes that benefit from the full-height, refurbished Crittall steel windows. The sweeping original staircase leads to 21 flats on the first floor. The remaining 31 homes are all accessed from the second floor. Many of the 17 flats on the second floor enjoy private terraces overlooking the lawn. The 12 lofts at the new third floor level, each with their own spiral stair entrance, have been created by replacing the old fibre-cement and steel roof with a more Art Deco zinc standing seam with large rooflights that provide the apartments with fantastic lighting, improved head height and glimpses of the trees on the golf course beneath an expansive sky. Two distinctive maisonettes incorporate the listed staircases in the two towers that bookend the iconic façade.

G2133 allplansoneimage larger

G2133 allplansoneimage larger

Floor plans, from top to bottom: ground floor, mezzanine floor, first floor, second floor, third floor

The prefabricated timber trusses and roof cassettes were built offsite and lifted into place to allow a rapid transition from old to new, thereby minimising exposure to the elements during conversion. This solution was sensitive to the extremely thin slabs and existing column locations within the building but was configured to avoid any strengthening of the existing structure. This fine grain engineering–architecture co-ordination exemplifies Interrobang’s transdisciplinary approach.

The civil engineering also proved challenging as the existing foul drainage network had previously catered for industrial effluent with limited discharge locations. With limited scope to reuse these existing pipes, a new foul drainage network had to implemented to cater for all the new homes. Constraints posed by listed elements of the building, existing foundations and sewers required high-precision location of each new drain and manhole.

After many years of service, the existing concrete façade with its brilliant white ‘Snowcrete finish’ was in poor repair and suffering from surface cracking known as ‘concrete cancer’. Comprehensive repair and refinishing of the concrete including forensic paint analysis have allowed the building to be restored to its former glory and protected for many years to come.

Interior loft mvon0910

Interior loft mvon0910

Internally, many of the original Art Deco features have been refurbished and reused. The building’s original colour scheme is celebrated in new Art Deco-style corridors with green interiors and high-waisted dado rails. The light fittings, grand staircases with wrought-iron bannisters and terrazzo lobby floors have all been protected and restored. The rich heritage of the façade is poised against the modern internal features including the latest models of Hoover appliances fitted within all apartments. Apartments are protected from the noise pollution of the A40 and Tesco by secondary glazing, a highly airtight envelope and whole house ventilation system. By reusing a neglected, existing structure and achieving a BREEAM Excellent rating, the building is a model of sustainable conversion.

Project data

Architecture and structural and civil engineering Interrobang Architecture and Engineering
Client IDM Developments
M&E consultant Oakley M&E
Acoustic consultant Sound Advice
Transport consultant Ardent Consulting
BREEAM Consultant Build Energy
Building control Assent Building Control
Fire engineer Omega Fire Engineering
Lighting design Swann Lighting
Contractor IDM Construction 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.