Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

SPPARC completes mixed-use Music Box project in Southwark

  • Comment

The development in Union Street near Bankside contains the London College of Creative Media as well as 10 storeys of residential units

SPPARC has completed the Music Box, a ‘perfect cube’ building in Southwark combining a new home for the London College of Creative Media (LCCM) at its base with 10 storeys of affordable and private residential units above. 

The Music Box contains four floors of rehearsal and performance spaces, a ground floor café, basement bar and music venue. The LCCM is a private college of higher education offering undergraduate degrees in music, writing, and music management. Its new home can accommodate 550 students.

The project was completed in collaboration with acoustic engineer The Equus Partnership to ensure complete acoustic separation between the college and the residential units.  

Spparc musicbox edreeve8

Spparc musicbox edreeve8

Source: Ed Reeve

Architect’s view

The inspiring brief for the new LCCM campus called for a unique creative environment; a space that welcomes artistic and intellectual exploration in order to advance the philosophies of modern music while successfully combining the educational facilities of the building with mixed-tenure residential accommodation. The concept and architectural approach was derived through the desire to reflect the creative energy that is generated inside the college on to the streets outside to engage both its users and the public. SPPARC is delighted to have conceived and delivered the Music Box; a place for living and a space for learning – a genuine mixed-use development.

Trevor Morriss, principal, SPPARC

The music box site plan us p 00 os 01 01

The music box site plan us p 00 os 01 01

Source: SPPARC

Site plan

Project data

Start on site Shell and core/residential, November 2015; London College of Creative Media, June 2017
Completion Shell and core/residential, April 2017; London College of Creative Media, December 2018
Gross internal floor area 8,817m2 
Gross external floor area 9,506m2
Form of contract Design and Build
Construction cost Undisclosed
Architect SPPARC
Client/s Taylor Wimpey Central London and London College of Creative Media
Project managers Taylor Wimpey Central London (shell and core/residential); Paragon Building Consultancy (LCCM)
Principal designer GHPC
Approved building inspector MLM Building Control
Main contractor Shell & Core/Residential: Willmott Partnership; London College of Creative Media: QOB Interiors
CAD software used 3D AutoCAD Architecture

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs