Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Sitting on the dock of the bay: Ian Hazard remodels 17th-century house

  • Comment

Ian Hazard has designed this light-filled retrofit of a listed cottage at Robin Hood’s Bay, North York Moors National Park

This project consists of the internal reworking of a Grade II-listed end-of-terrace cottage – ‘Ocean View’ – into a contemporary home. Built around 1675-1725, the cottage sits in the conservation area of Robin Hood’s Bay juxtaposed between the dramatic landscape and the sea on the coast of North Yorkshire.

The design for the internal remodelling of the project is a mixture of sensitive repair of the remaining historic fabric and the installation of new joinery and fittings.

Iha whitby architecture ocean view 02

Iha whitby architecture ocean view 02

Source: Scott Wicking

Architect’s view

The reasons why people work, visit or live in Robin Hood’s Bay have changed considerably over time, from the source of a hard-won livelihood to one of relaxation and leisure.

The project was concerned with the internal remodelling and repair of this 17th-century house to provide a modern and comfortable, permanent, private residence. The building was built around 1675-1725 and through its lifetime has been put to many uses by fishermen, master mariners and marine biologists. Despite this rich and diverse history, very little evidence of it remained within the internal spaces of the dwelling.

The design proposals for the project were primarily concerned with how a more open and contemporary use of space could be provided without undermining the historic plan-form of the building. They also allowed for the sensitive repair and revealing of the limited historic fabric that remained, and the crafting of authentic new contemporary joinery linings and fittings. The aesthetic intent was to reinforce an understanding of verticality and height, which characterises the buildings of Robin Hood’s Bay, as you climb the old steps from the lower ground level at the dockside, up four storeys to the sky-filled attic.

Lower ground floor plan copy

Lower ground floor plan copy

Source: Ian Hazard

Lower ground floor plan

Project data

Start on site January 2017
Completion September 2017
Gross internal floor area
 250m²
Gross (internal + external) floor area
 300m²
Form of contract or procurement route
 JCT Minor Works
Construction cost
 Confidential
Architect 
Ian Hazard
Building surveyor/contract administrator 
Bell Snoxell Building Consultants 
Client 
Private 
Structural engineer 
Alan Wood and Partners
CDM principal designer
 Ian Hazard
CDM principal contractor P M Straws 
Approved building inspector Yorkshire Building Control Approved Inspector
Main contractor P M Straws 
CAD software used
 AutoCAD 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs