Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Shutters animate London extension by MATA Architects

  • 1 Comment

The £98,000 home office and self-contained guest bedroom unit has bespoke shutters which open and close depending on the client’s needs

The client, a professional couple, wanted a space that could double as a home office and as a self-contained guest bedroom with ensuite. The challenge was to develop a design that could adapt to these two very different requirements, but on a very small footprint.

Mata gif 1

Mata gif 1

Black Box is a small, first-floor rear extension to a mid-terrace Victorian house in Islington. The project is situated on a dense urban site with neighbouring buildings in close proximity, and any proposed extension would be overlooked from multiple sides. Driven by a desire to maximise natural daylight and celebrate key views across adjacent gardens, MATA Architects wanted the new space to benefit from large windows. Therefore the architect had to contend with introducing large glazing while regulating levels of shading, natural daylight, privacy and security at different times of the day.

The extension is conceived as a ‘reconfigurable box’ in dark-stained Siberian Larch. Two bespoke counterbalanced shutters are manually operated internally using winches. These allow for multiple configurations of the box – from fully open with window overhang acting as shading, to shut tight at night. The dynamic nature of the façade encourages the owners to adapt their environment for comfort.

Pano 4986 4988 edit 150119 mata architects battishill street small

Pano 4986 4988 edit 150119 mata architects battishill street small

Architect’s view

This is a small and seemingly simple first-floor extension conceived as a ‘reconfigurable box’ – both internally and externally. The triumph, for us, is that this simplicity succeeds in concealing so much precision engineering packed into the box. The carefully crafted result is born out of close collaboration with our structural engineer and specialist fabricator (based just outside of Edinburgh) where the extension was largely prefabricated and tested in factory conditions before installation on site.

Dan Marks, founding director, MATA Architects

Id7a5113 edit 150119 mata architects battishill street small

Id7a5113 edit 150119 mata architects battishill street small

Client’s view

We appointed MATA Architects to design an extension of our ground floor and replace a dilapidated winter garden/conservatory on the first floor. The aim of the project was to increase our living space on the ground floor, and to repurpose an old family bathroom on the first floor in the form of a much-needed home office that could double as a guest bedroom with ensuite bathroom.

We loved the idea of the first floor as this dynamic black box that could be reconfigured and were delighted that, following a lengthy and, at times, delicate planning process, MATA was able to obtain full consent. While the consent included the ground-floor extension we chose to prioritise and phase the works, beginning with the first floor.

MATA prepared detailed drawings and specifications for tenders, which they invited and managed. They negotiated savings with contractors on our behalf and administered the building contract. While the construction phase was bumpy at times, they remained professional throughout and a genuine ally. We now have a beautiful and highly functional, if rather unconventional, first-floor extension.

A15 003 700 roof details sheet 01

A15 003 700 roof details sheet 01

Roof detail

Project data

Start on site February 2018
Completion December 2018
Gross internal floor area 128m² (existing); 140m² (proposed)
Form of contract Traditional
Construction cost £98,540
Construction cost per m² £7,580
Architect MATA Architects
Client Private 
Structural engineer Entuitive
Specialist fabricator Old School Fabrications
Approved building inspector PWC
Main contractor Tomson Construction
CAD software used Rhino, MicroStation

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • "Bespoke shutters which open and close".........goodness me!

    Did window shutters ever NOT open and close?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Sign Up for AJ Jobs Alerts

Interview the right candidate on AJ Jobs